Başkan Hakan Açıklaması 'Büyükşehir Yanlış Ellerdeydi'

Van’ın Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kayyum atandıktan sonra hizmet alabildiklerini ifade ederek, “Kayyum öncesi büyük sıkıntılar yaşadık, daha sonra gelen yönetimle sağlanan koordinasyonla yepyeni hizmetlere kavuştuk" dedi.

Başkan Hakan Açıklaması 'Büyükşehir Yanlış Ellerdeydi'
Van Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ’nin çalışmalarını değerlendiren Belediye Başkanı Sinan Hakan; 39 muhtarlık ve 30 binlik nüfusa sahip bir ilçe olduklarını söyledi.

Hakan, “Bunun 10 bini ilçe merkezinde yaşarken, kalan kısmı ise kırsal alanlarımızda hayatlarını sürdürmektedir. 2014 yılı ile birlikte Büyükşehir Yasası geldi. Bu imkanlar yanlış ellerde olsaydı çok ciddi yanlışlara meydan verebilirdi. Büyükşehir Yasası ile büyükşehir ile VASKİ gibi kuruluşlara çok ciddi sorumluluklar yüklüyor. Bu hizmetlerin başında su temel bir mesele ve hayati bir konudur" dedi.



“Kayyum öncesi büyük sıkıntılar yaşadık”

"Büyükşehrin çalışmaları, kayyum öncesi yetersiz olduğu için ilçe belediyeleri olarak ciddi sıkıntılar yaşıyorduk" diyen Hakan, "Kayyum atamasıyla birlikte VASKİ’de de yeni bir yapılanmaya gidildi. Kayyum öncesi büyük sıkıntılar yaşadık. Yeni yapılanmayla birlikte sıkıntılar giderildi. Bunun güzel yanını sahada gördük" ifadelerini kullandı.

VASKİ’nin yeni yönetimiyle ilgili de görüşlerini dile getiren Hakan, şöyle dedi:

"VASKİ’ye genel müdür olarak Ali Tekataş’ın gelmesiyle birlikte yeni bir hava geldi. 2017 yılı bizim için iyi geçti. Yıllarca büyük sıkıntı olan işler 2017 yılında çözüldü. Gevaş sulak bir alanda, suyu bol olan bir ilçemizdir, fakat 2017 yılı öncesi su problemleri yaşıyorduk. Gevaş’ta su problemi var dediğimizde kimse inanamıyordu. Ben her şeyden önce Genel Müdürümüz Ali Beye, İlçe Şube Müdürümüz Tevfik Ergenç’e gayretli çalışmalarında dolayı teşekkür ediyorum."

“Yeni yapılanma ile koordinasyon sağlandı’

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, yeni yapılanmayla birlikte koordinasyon sağlandığını belirterek, “Aktif bir diyalogla çözüm önerileri kabul görünce, programlı çalışmayla problemlerin hepsi çözüme kavuştu.

Pınarbaşı mevkiinde pınarların olduğu ve cazibesiyle ilçeye su verebilecekken suyu kullanamayan bir ilçeydik. Gözümüzün önünde boşa akan bir su vardı. VASKİ ile görüştüğümüzde 2- 3 aylık gibi kısa süre içerisinde çözüme ulaştık. 7 kilometre yeni hat çekildi, kaynak yerleri yenilendi, hijyen ve güvenlik koşulları sağlanarak ilçe tertemiz suya kavuşturuldu. Gevaş’ta Pınarbaşı su kaynağının ilçeyle buluşturulmasının yanı sıra yeni su hatları da çekildi. İlçede 13 bin 600 metre yeni içme suyu hattı çekildi. Bütün su depoları elden geçirildi. Bize göre 2017 yılında ‘VASKİ’nin yaptığı en iyi iş nedir’ diye sorulduğunda Artos’un eteklerinde çıkan Pınarbaşı doğal suyunun ilçeye getirilmesi gerçeği olduğudur” diye konuştu.

Gevaş’ta yaşanan bir diğer önemli sıkıntının kanalizasyon olduğunu söyleyen Hakan, bununla ilgili de çok büyük gelişmelerin yaşandığını belirterek, "İlçe merkezinde hatta Selçuklu Mezarlığı gibi tarihi mirasın olduğu yerleşim yerlerine yakın yerlerde yanlış hesaplardan kaynaklı kanalizasyon sıkıntıları yaşanıyordu. Koordinasyon kurulması ile birlikte bu sorunlarda giderildi. Toplamda 7 bin 500 metre kanalizasyon hattı çekildi. 20’ye yakın yerde kanalizasyon altyapısı bitince biz üst yapı parke taşlarıyla yollarımızı yaptık. Yol çalışması yapmadan evvel Genel Müdürümüz Tekataş ile VASKİ İlçe Müdürü Tevfik Beye gidiyorduk. Planlarımızı söylüyorduk, onlarda altyapılarını yapıyordu. Arıtma tesisinde eksiklikler vardı, onlar giderildi. Terfi merkezi ile sıkıntılarımız vardı, VASKİ bununda üstesinden geldi. 20 mahallemizin su abonelik çalışması da tamamlandı. İlçe mahallelerimizde imar olmadığından altyapısı yapılamayan bazı yerlerimiz var. Bunu da Ali Beyle istişare ederek farklı formüllerle çözmeye çalışacağız. 2018 yılında ilçe mahallelerimizin bazı sokaklarında kanalizasyon çalışması olacak. Kırsal mahallelerimizde, yani köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerleri için içme suyu ile alakalı lokal bir çalışma yapacağız. İşin büyük bir kısmını 2017 yılında yaptık" ifadelerini kullandı.

Yapılan hizmetlerden dolayı Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’a teşekkür eden Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, “Valimizin ilk ziyaret ettiği ilçelerden biri Gevaş ilçesi olmuştur. Yeni geldiği dönemde VASKİ ile birlikte muhtarlarla toplantı yapıldı. Sorunların birçoğu çözüm buldu. Gerek VASKİ gerekse Van Büyükşehir Belediyesini sonuna kadar gördük, hissettik. Valimize bu enerjisinden ve bize verdiği bu destekten dolayı ilçe halkımız adına sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA