Abdulvahap Gazi Türbesi Restore Edilmeyi Bekliyor

Muş'un Çatbaşı köyünde vatandaşlar, Abdulvahap Gazi Türbesi'nin restore edilmesini istiyor.

Abdulvahap Gazi Türbesi Restore Edilmeyi Bekliyor
Köy Muhtarı Mehmet Koçlar, gazetecilere yaptığı açıklamada, türbenin onarılması ile ilgili yaptıkları müracaatlara rağmen herhangi bir çalışma yapılmadığını iddia etti.

Türbenin durumunun iyi olmadığını savunan Koçlardan, "Biz bu kutsal ve tarihi türbenin tadilattan geçirilmesini istiyoruz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz, burayı türbeye yakışır hale getirmesidir. Çünkü Türkiye'nin her tarafından olduğu gibi Avrupa’dan da türbeyi ziyarete gelen insanlar var. Buraya külliye yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Muş Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Abdulvahap Gazi Türbesi ve Çatbaşı Şehitliği'nin Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün ilgili yasası gereği Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillendiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından birinci grup yapı olarak belirlenen türbeye bitişik olarak geniş bir salon ve salonun hemen doğusunda ibadet ve dinlenme amacıyla yapılmış olan bir cami bulunmaktadır. Türbenin içinde üç mezar yer almaktadır. Kabristan bütünleşen bir türbe konumundadır. Etrafında en az 40-50 civarında mezarın olduğu bir kabristan ile birlikte etrafı duvarlarla çevrelenmiştir.

Türbenin inanç turizmi açısında önemli bir yeri olmakla birlikte Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçisi bulunmaktadır. Ancak zamanla doğal faktörler, çevresel faktörlerle birlikte en çok da definecilerin tahribatına maruz kalan türbe ile ilgili olarak 2017 yılı içerisinde Muş İl Özel İdaresi tarafından çevre düzenlenmesi, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarına başlanmıştır."

Açıklamada, söz konusu yerin restorasyon çalışmaları ile ilgili hazırlanan projenin son aşamasına gelindiği belirtildi.

Kaynak: AA