Van'da 'Cinsel Saldırılara Karşı Destek Birimi'

YYÜ'deki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü bünyesinde 'cinsel taciz ve saldırılara karşı destek birimi' oluşturuldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünün bünyesinde, "cinsel taciz ve saldırılara karşı destek birimi" kuruldu.

Destek birimi, üniversite kampüs alanı içerisinde yaşanabilecek cinsel taciz ve saldırıları önlemek ve saldırıya maruz kalmış kişilere yardım etmek amacıyla oluşturuldu.

Merkezin Müdürü sosyolog Sema Sancak, bu birimle cinsel saldırılara karşı farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.

Kampüs alanı içerisinde akademisyen, idari personel, öğrenci, taşeron, her kim arasında olursa olsun cinsel taciz ve saldırı olaylarını engellemeye yönelik faaliyetler yapacaklarını anlatan Sancak, yaşanabilecek olayların ise takipçisi olacaklarını kaydetti.

Sancak, üniversite olarak 2011 yılından itibaren bu konuda çalıştaylar düzenlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu konuda diğer üniversitelerle ortak yönergeler düzenledik. Bu yönerge üniversitemizin senatosundan geçti. Böylece birimimiz faaliyete başlamış oldu. Şimdi biz üniversitemizde farkındalık oluşturacak çalışmalar yapacağız. Afiş ve broşürlerle cinsel taciz, cinsel saldırı nedir, kendimizi korumak için ne tür önlemler, tedbirler almalıyız, başımıza geldiğinde de neler yapmalıyız ve nerelere başvurmalıyız gibi olayları öğrencilerimizle paylaşmak istiyoruz."

Sancak, cinsel taciz ve saldırıya maruz kalan kişilerin, üniversite bünyesinde kurulan birime başvurabileceğini ifade etti.

Bazen öğrencilerin bu konuda kime başvuracağını bilmediğini dile getiren Sancak, şunları kaydetti:

"Çok az kişi rektörlüğe başvuruyor. Çoğu kişi de teşhir olmamak için en sevdiği hocasına gidip söylüyor. Bazen de çekinmeler çok olduğu için bunlar şikayet düzeyine gelmeden kapanıp gidiyordu. Şimdi onları koruyan, destekleyen, haklarını savunan bir birim olduğunu bilirlerse eminim şikayetler kanıtlarıyla birlikte olacaktır. Şikayet olmadığı için bunlar ne yazık ki ortaya çıkmıyordu. Bu çok iç açıcı bir konu olmadığından örtbas ediliyordu ama şimdi biz takipçisi olacağız."
Kaynak: AA