Trump'ın Filistin'e 'Yardımları Kesme' Tehdidi

Gazeteciyazar Avkel: 'Washington yönetimi, izlediği siyaset ve yardımları kesme tehdidiyle mülteciler sorununu tasfiye etmeye ve UNRWA'yı işlevsiz hale getirmeye çalışıyor' 'ABD'nin büyük planları var, yardımları durdurma kararının ardından Yahudi devletini tanımaya ve Filistinlilerin dönüş hakkını ellerinden almaya kadar birçok yola tevessül edecektir' Filistinli siyasi uzman Savaf: 'Trump, Batı Şeria, Gazze, Ürdün, Suriye ve Lübnan'da Filistinli mültecilere hizmet sunması için kurulan UNRWA'yı bitirerek, Filistin davasını işgal güçleri lehine tasfiye etmeye çalışıyor, tamamen Siyonistlerin rolünü üstleniyor ancak bunu farklı bir üslupla dile getiriyor' Filistinli mülteci Abid: 'Yardımların kesilmesiyle durumumuz çok daha kötüye gidebilir. Mültecilerin büyük çoğunluğu bu yardımlarla geçimini idame ettiriyor. Bu durum, sağlık, eğitim, gıda ve tüm alanlara olumsuz yansıyacaktır'

MUHAMMED MACİD - Filistinli siyasi uzmanlar, ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) yardımları kesme tehdidiyle, kurumu işlevsiz hale getirerek, Filistin meselesi ile mülteciler sorununu tasfiye etmeye çalıştığını belirtiyor.

Filistinli mülteciler de Washington yönetiminin bu planı hayata geçirmesi ve bu açığın diğer ülkelerce kapatılmadığı durumda mültecilerin yaşam şartlarının doğrudan etkileneceğini ifade ediyor.

Uzmanlar, ABD'nin, UNRWA ve Filistin yönetimine yönelik tehditlerini, UNRWA'nın çeşitli alanlarda üstlendiği rolü devre dışı bıraktırmayı hedefleyen "siyasi şantaj" olarak yorumluyor.

- "Trump baskı ve şantaj yapıyor"

Batı Şeria'da yayımlanan El-Eyyam gazetesi yazarlarından Talal Avkel, ABD'nin bazen UNRWA'yı bazen de Filistin yönetimini tehdit ederek, "birtakım çözümleri dayatmak için baskı ve şantaj yöntemini kullandığını" savundu.

"Washington yönetimi, izlediği siyaset ve yardımları kesme tehdidiyle mülteciler sorununu tasfiye etmeye ve UNRWA'yı işlevsiz hale getirmeye çalışıyor." diyen Avkel, "ABD'nin büyük planları var, yardımları durdurma kararının ardından Yahudi devletini tanımaya ve Filistinlilerin dönüş hakkını ellerinden almaya kadar birçok yola tevessül edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Avkel, şöyle devam etti:

"Filistinlilere, haklarına ve bu hakları garanti altına alan tüm uluslararası kararlara savaş ilan eden ABD, aldığı kararlarla Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecine dinamit koydu. ABD, uluslararası toplumu karşısına alarak sömürgeci devlet olarak kendini yeniden tanıtmaya çalışıyor. Washington yönetimi, Filistin meselesini hedef alan kararlarıyla, kendisini İsrail'in yanında ve Filistinlilerin birinci düşmanı olarak konumlandırdı. İsrail de ABD'nin izlediği siyasetten fayda sağlayarak, Filistin topraklarındaki yerleşim birimleri planını uygulamaya devam ediyor."

Avkel, ABD'nin kesmeyi düşündüğü yardımları başka ülkeler telafi etmezse, UNRWA'nın zor şartlar altında yaşayan Filistinli mültecilere sunulan hizmetleri kısıtlayacağı öngörüsünde bulunarak, "Yardımların kesilmesi, UNRWA'nın, eğitim, sağlık ve sosyal kalkınma alanlarındaki hizmetlerini ve mültecilerin hayatını son derece olumsuz etkileyecek." ifadesini kullandı.

- "Filistin yönetimine şantaj"

Filistinli siyasi uzman Mustafa es-Savaf da ABD'nin, UNRWA'ya yardımları kesme tehdidinin, İsrail işgal güçleriyle müzakere masasına oturması için Filistin yönetimine yaptığı şantaj olarak nitelendirdi.

Savaf, "Trump, Batı Şeria, Gazze, Ürdün, Suriye ve Lübnan'da Filistinli mültecilere hizmet sunması için kurulan UNRWA'yı bitirerek, Filistin davasını işgal güçleri lehine tasfiye etmeye çalışıyor, tamamen Siyonistlerin rolünü üstleniyor ancak bunu farklı bir üslupla dile getiriyor. ABD'nin UNRWA'da üstlendiği rolü bir kenara bırakması için İsrail'den gelen talep var. Çünkü UNRWA'nın varlığı, mülteciler meselesinin varlığı demek." görüşünü dile getirdi.

Gazze Şeridindeki mülteci kamplarında ikamet eden Filistinlilerden Ayiş Abid (60), Trump'ın yardımları kesme tehdidine sert tepki göstererek, "Trump başkanlığındaki ABD yönetimi, dünyanın gözleri önünde davamızı tasfiye etmek istiyor." dedi.

Abid, "Yardımların kesilmesiyle durumumuz çok daha kötüye gidebilir. Mültecilerin büyük çoğunluğu bu yardımlarla geçimini idame ettiriyor. Bu durum, sağlık, eğitim, gıda ve tüm alanlara olumsuz yansıyacaktır." diye konuştu.

Trump'ın tehditlerinin, Filistin halkını tahrik ettiğini ifade eden Filistinli Ahmed Salih (45) de Filistinli mültecilerin, İsrail ablukası nedeniyle Gazze'de zor şartlar altında yaşadığına dikkati çekerek, bu planın hayata geçirilmemesi temennisinde bulundu.

Salih, "İsrail ve ABD, bir lokma ekmeğimiz için bizimle savaşıyor. Nerede bu Arap dünyası? Nerede insan hakları? Nerede Birleşmiş Milletler?" diyerek serzenişte bulundu.

Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre, UNRWA'da kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.

Topraklarından ayrılan Filistinliler, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19, Gazze'deki 8 mülteci kampında iskan ediliyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.

- Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu barış sürecinde müzakere masasında olmaması durumunda Filistin yönetimine ekonomik yardımları kesebileceği sinyalini vermişti.

Trump, "Her yıl Filistin yönetimine yüzlerce milyon dolarlık yardım karşılığında herhangi bir takdir veya saygı görmediklerini" savunarak, "Onlar, uzun süredir vadesi geçmiş barış anlaşmasını İsrail ile müzakere etmek bile istemiyorlar. Müzakerenin en zor kısmı olan Kudüs kısmını tartışma dışı bıraktık; (aksi durumda) İsrail'in bunun için daha fazla bedel ödemesi gerekecekti. Halbuki artık barışı konuşmak istemeyen Filistinlilere neden gelecekte de bu büyük miktarlardaki ödemeleri yapmamız gereksin?" ifadelerini kullanmıştı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de konuyla ilgili açıklamasında, "Filistinliler müzakere masasına geri dönmeyi kabul edinceye kadar (BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna-UNRWA) yardımları yapmayacağız." ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: AA