Samsun, Mantar Üretiminde Büyüyor

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Samsun'da mantar üretiminin arttığını belirterek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde "Yemeklik Kültür Mantarı Yetiştiriciliği" kursu düzenlendi. Türkiye'nin farklı illerinden mantar üreticileri ve mantar üretimi yapmayı planlayan çiftçilerin katıldığı kurs, 3 gün pratik ve 2 gün teorik olarak gerçekleştirilecek.

Kursun açılışına katılan Kırmacı, 4 yıl içinde Samsun'da bin kişinin mantar üretiminden gelir kazanmaya başladığını söyledi.

Samsun'da yıllık 10 milyon liralık bir üretimin meydana gelmesini sağladıklarını belirten Kırmacı,"Türkiye'deki yemeklik kültür mantar üretimi 240 bin ton civarındadır. Samsun son 4 yılda bin 500 ton üretimi geçip 2 bin tona çıkan şehir haline geldi. Türkiye'de yüzde 5'lik üretim kapasitesine sahip oldu. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek lazım. Bu işin saman alevi gibi olmaması için muhakkak mantar üreticilerimiz birlikte hareket etmelidir. Bunun için de kooperatifleşmek zorundadır." ifadesini kullandı.

Mantarın piyasa fiyatının altında satılmaması için kooperatifleşmenin önemine değinen Kırmacı, şunları kaydetti:

"Bugün Bafra Ovası Türkiye'de kışlık sebze yetiştiriciliğinde Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 30'unu karşılamasına rağmen ne yazık ki bir traktör beyaz lahana 150 veya 200 lira arasında satılıyor. Bunca emeğe yazık. Gelecekte mantar üreticimizin başına bunun gelmemesi için kooperatif olmalıdır. Samsun mantar üretimine geç başlamasına rağmen yeni tesisleri ve üretim kalitesi ile diğer illere de örnek olmuştur. Bugün açtığımız mantar yetiştiriciliği kursuna Türkiye'nin dört bir yanından üreticilerimizin katılması bunun neticesidir. Türkiye'deki mantar üretimi iç piyasayı bile karşılayamazken satamamak çok anlamsız. Burada birlikte hareket etmenin önemi ortaya çıkıyor. Birlikte hareket edilerek, pazar aranmalı ve bu pazarın ihtiyacına yine birlikte cevap verilmelidir."

Kaynak: AA