Patnos'ta 'Alo Doğan Buzağı' Hattı Açıldı

Patnos İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf İçen, besicilerin yeni doğan buzağılarını "Alo Doğan Buzağı" hattını arayarak küpeletmesini istedi.

İçen, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, müdürlük olarak sığırların kayıt altına alınmasını sağlamayı ve suni tohumlama faaliyetini yaygınlaştırarak damızlık vasıflı hayvan sayısını arttırmayı amaçladıklarını belirtti.

Bu amaçla hayvancılık ve ön soy kütüğü işletmelerinde yeni doğan buzağıların doğumundan itibaren 20 gün içerisinde küpeleme çalışması yapılarak, hayvanların kayıt altına alınmasının sağlandığını dile getiren İçen, hayvanların küpelenmemesi halinde desteklemelerden yararlanılamadığını, yine küpesiz hayvanın aşı kaydı yapılamayacağı için ölüm vakalarında tazminat ödenemeyeceğine dikkati çekti.

İçen, bu noktada işletmelerin, doğan buzağıları zamanında küpeletmesinin önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Küpesiz hayvanlar sigortalanmaz. Küpesiz hayvanların çalınması halinde hiçbir hak iddia edilemez. Tanımlama süresi geçtikten sonra hayvanların tanımlanması, hayvan sahibine idari para cezası verildikten sonra gerçekleştirilir. Küpesiz hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenemez. Küpesi olmayan hayvanların kesimhanelerde kesimi ve hayvan pazarlarına girişi yasaktır. Tespiti halinde ilgililer hakkında cezai işlem yapılır."

Hayvan sahiplerinin, işletmelerindeki her türlü hayvan hareketlerini 7 gün içinde bildirme zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan İçen, bu noktada yetiştiricilere kolaylık sağlamak için 0544 334 80 04 nolu telefon ile hizmet veren "Alo Doğan Buzağı" hattı açtıklarını belirtti.

İçen, yetiştiricilerin mağduriyet yaşamamaları için yeni doğan buzağılarını en geç 7 gün içerisinde "Alo Doğan Buzağı" hattını arayarak, küpeletmelerini ve bu yolla kayıt altına aldırmalarını istedi.

Kaynak: AA