Başkan Kamil Saraçoğlu Açıklaması Kütahya Artık Sanat Ve Sanatçının Merkezidir

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Bahar Ressamı Hasan Kara’nın kişisel resim sergisi açılışına katıldı.

Başkan Kamil Saraçoğlu Açıklaması Kütahya Artık Sanat Ve Sanatçının Merkezidir
Sergi açılışında konuşan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya’nın artık sanat ve sanatçının merkezi olduğunu ifade etti.

Saraçoğlu, "Biz artık kendimizi hem Türkiye’de hem de dünyada göstermeye devam ediyoruz. Gelecekte de Kütahya çok farklı bir konuma gelecek. Sanatçılarımızın elleriyle gönülleriyle inşallah. Kütahya sanatın, sanatçının merkezi olamaya devam edecek. 2 yıl önce Kütahya’nın UNESCO’da yerini alması konusunda çalışmalara başlamıştık. Zanaatkarlar ve Halk Sanatları dalında müracaatımızı gerçekleştirdik. Kamuoyunda bu sadece Çini Sanatıyla alakalı sanki sadece Çiniciler girmiş gibi bir algının ortaya çıktığını görüyorum. Bu doğru değil. Biz tüm sanatçılarımızla UNESCO’ ya girdik. Bunun unutulmaması gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kütahya’nın UNESCO’ da yerini alması noktasında 2 yıl boyunca tüm ekiplerimizle, Özel İdare, Çiniciler Odası, Ticaret Odası ve tüm sanatçılarımızla bir araya geldik.Bunun içinde Folklor, El Sanatları, Ağır Elbise İşlemeciliği, Oyacılık, Resim Sanatı yani akla gelebilecek Kütahya’da icra edilen tüm sanat dalları var. Bunlarla ilgili Haziran ayında müracaatımızı yapmıştık ve Kütahya ilk müracaatında, UNESCO’da Kütahya Zanaat ve Halk Sanatları Dalında yerini aldı. Bu çok çok önemli ve bu nokta itibariyle de Türkiye’den sadece Gaziantep vardı, ikinci il olarak da Kütahya girdi. Ardından İstanbul ve Hatay farklı dallarda girdiler" diye konuştu.

Kütahya çinisinin artık bir dünya markası olduğunu belirten Başkan Kamil Saraçoğlu, "Dünyadaki UNESCO’ da yerini alan 180 şehirden bir tanesiyiz. Bizim dalımızda da 37 şehirden biriyiz. Bizler içerisinde yaşıyoruz ama Kütahya’nın değerini çok da bilmiyoruz. Ama dışarıdan bakıldığı zaman Kütahya’nın bu manada öne çıktığını, önemli bir şehir olduğunu artık Dünya biliyor. Bundan sonra Turistler Dünyayı gezerken, Türkiye’yi gezerken biz nereye gidebiliriz? Nerede böyle Sanat Şehri vardır? Ya da eski kültürü yaşatan hangi şehirler var diye sorulduğu zaman Kütahya orada ilk başta yerini alacak. Bu kimlerin sayesinde? bu eserleri meydana çıkaran, sanatını ortaya koyan hakkettiği karşılığını alamasa da eserleriyle gururlanan Hasan bey ve diğer sanatçılarımız sayesinde biz UNESCO’ ya girebildik. Biz sadece öncü olduk Kütahya Belediyesi olarak ve hep beraber başarılı olduk. Ama asıl önemli olan bundan sonra daha güzel eserler çıkarabilmek, daha çok üretim yaparak katkıda bulunmak, Kütahya’nın ismini daha yukarılara götürebilmek. Kütahyalı denince sadece Kütahya doğumlular değil başka şehirde doğmuş ama Kütahya’da yaşayanlar da güzel şehrimizin sıcak insanları vesilesiyle kendini Kütahya’ya ait hissediyor ve bu şekilde onlarda artık Kütahyalı oluyorlar. Sanatçılarımızın hepsini tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu daha sonra açılışını gerçekleştirdiği sergideki resimleri inceleyerek Bahar Ressamı Hasan Kara’dan sergi hakkında bilgiler aldı. (EFE)
Kaynak: İHA