Aliağa'dan İhracat 10 Milyar Liraya Yaklaştı

İzmir'in Aliağa ilçesindeki limanlardan geçen yıl, 9 milyar 973 milyon 987 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

Aliağa Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamaya göre 2017'de Aliağa limanlarından en fazla ihracat yapılan fasıl 2 milyar 326 milyon 314 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri olarak belirlendi. Bunu, 1 milyar 838 milyon 489 bin dolarla elektrik-elektronik, 1 milyar 667 milyon 665 bin dolarla da çelik ürünleri takip etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa limanlarının bölgenin ihracat kapısı olması noktasında liderliğini devam ettirdiğini kaydederek, "Aliağa limanlarında 2017 yılında yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında artarak 9 milyar 973 milyon 987 bin dolar olarak gerçekleşti. Ege Bölgesi'nin 18 milyar dolar olan toplam ihracatının yüzde 52'si Aliağa limanlarından gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı.

Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa limanlarının Batı Anadolu'nun dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldiğini aktaran Saka, Menemen - Aliağa - Çandarlı otoyolu yapımı, limanların ve çevresindeki işletmelerin demiryolu bağlantısı, demiryolu ağının Aliağa'dan Çandarlı ve Bergama'ya uzatılacak olmasının bölgenin var olan hacmine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Saka, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biliyoruz ki bazı alt ve üst yapı eksikliklerine rağmen Aliağa'da ortaya çıkan bu büyük potansiyel tüm alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesiyle katlanarak artmaya devam edecek ve ihracatçı, ithalatçılarımıza önemli katma değer olacak. Aynı zamanda İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul Otoyolları'nın tamamlanması ile Aliağa ve bölgemiz hem lojistik merkez hem yatırımlar konusunda cazibe merkezi haline gelecek."

Kaynak: AA