Zabıta Müdürlüğü Soba Ve Gaz Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Ereğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, kış mevsiminde soba ve gaz zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, kış mevsiminde sobanın yanlış yakılması ve bacaların yeteri kadar temizlenmemesi sonucu ortaya çıkan zehirli gazın, ölümlere neden olabileceğini belirtildi.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin şiddetli baş dönmesi, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, görme kaybı, unutkanlık, bulantı,kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu, karın ağrısının yanı sıra denge bozukluğu gibi belirtileri olduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu belirtiler varsa, ortamda gaz sızıntısı varsa karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenilmeli bir an önce ortam havalandırılmalı ve imkan dahilinde etkilenenler o ortamdan çıkartılmalı ve 112'ye haber verilmelidir. Ucuz bir kömür ile kıyaslandığında o kadar da ucuz olmayan hayatınızı tehlikeye atmayın.

Bacanızı bir yıl içerisinde en az iki defa temizletmeli ve tıkanıklıklardan arındırın. Tavanı soba bacasından ve bacanız çatıdan en az bir metre kadar yukarıda olmalıdır. Baca üzerine baca şapkası taktırılmalı, bacanın bu şekilde tıkanması engellenmelidir. Soba yakılırken tamamı doldurulmamalı, yandıktan bir süre sonra yakılacak maddeler eklenmelidir. Sobanın maksimum dörtte üçü doldurulmalı daha fazlası doldurulmamalı. Sobaya yakın yerlerde uyumamalı, mümkünse belli zaman aralıklarıyla kalkılıp soba kontrol edilmelidir. İki saat arayla sobanın bulunduğu odanın camları açılmalı ve havalandırılmalıdır, sobanın çabuk yanması için benzine başvurulmamalıdır."

Kaynak: AA