Ümraniye'de, Ömrünü Tamamlamış Lastikler, Ekonomiye Kazandırılıyor

Ümraniye'de ömrünü tamamlamış lastikler, geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor.

Ümraniye Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, ömrünü tamamlamış lastikler toplanarak, ekonomiye katkı sağlanırken, çevre kirliliğinin de önüne geçildiği belirtildi.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin ton ömrünü tamamlamış lastiğin açığa çıktığı ifade edilen açıklamada, bir lastiğin geri dönüşüme gönderilmesiyle birçok ürün elde edildiği ve bu lastikler geri kazanıldığında, yaklaşık yüzde 73 oranında granül kauçuk malzemesi, yüzde 19 oranında çelik tel, yüzde 8 oranında ise tekstil ve diğer maddelerin geri kazanıldığı vurgulandı.

"25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği" doğrultusunda atık lastiklerin çevreye zarar vermemesi, yakıt ve kaplama malzemesi olarak ekonomiye kazandırılması ve geri dönüşümü amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan Lisanslı Dernek ile Ümraniye Belediyesi'nin yaptığı protokol kapsamında atık lastiklerin toplandığı aktarılan açıklamada, "Toplanan ömrünü tamamlamış lastikler lisanslı geri dönüşüm tesislerinde enerji ve ham maddeye dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. 2017 yılında ilçede bin 100 ton atık lastik toplanarak geri dönüşüm sistemine dahil edildi." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA