TİKA Afganistan'da Eğitime Desteğe Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın kuzeyindeki bir köye 16 derslikli ilköğretim okulu inşa etti.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Faryab vilayetinin Kurgan ilçesinin Surh Bazar köyüne yapılan okulun tüm donanımı TİKA tarafından gerçekleştirildi.

Köyde okul binası bulunmaması nedeniyle çocuklar kiralık evlerde, yıkık, pencere ve kapısı bulunmayan odalarda, tuğlalar üstünde eğitimlerini sürdürüyordu. Halkın eğitim alanındaki sıkıntılarıyla ilk ilgilenen kurum olan TİKA, hayata geçirdiği 2 katlı okul binası projesiyle bölge çocuklarına umut oldu.

Okulun açılış törenine Faryab Vali Yardımcısı Abdul Mukim Rasih, Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk, Faryab İl Şura Vekili Aq Muhammed Nori, Faryab Eğitim Müdür Yardımcısı Muhammed Yasin Arsalan, Kurgan İlçe Kaymakamı Dr. Muhammed İbrahim Tinmez, mülki ve idari amirler, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Rasih, Türkiye ile Afganistan’ın eski dost ve kardeş ülkeler olduğunu, Türk halkının Afgan halkına zor durumlarda hep destek verdiğini belirtti.

Türkiye’nin, Afganistan’ın kalkınması ve ilerlemesi konusunda büyük katkılar sağladığını ifade eden Rasih, bunun en güzel örneğinin de açılışı yapılan Surh Bazar Köyü İlköğretim Okulu olduğunu kaydetti.

Rasih, Türkiye’nin insani yardım konusunda cömert bir ülke olduğunu ve mazlumları yalnız bırakmadığını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk halkına teşekkür etti.

Başkonsolos Erdeviren de bir ülkenin kalkınmasının eğitime bağlı olduğunu anımsatarak, halkın erkek ve kadın ayrımcılığı yapılmaksızın eğitime teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye tarafından Afganistan’da TİKA aracılığıyla 100’e yakın okul inşa edildiği bilgisini paylaşan Erdeviren, Türkiye'nin yardımlarının devam edeceğini bildirdi.

TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Bulduk da okul projesi hakkında bilgi verdi. Koordinatör Bulduk, Surh Bazar okulundan nitelikli insanların yetişeceğine inandığını belirterek, okulun bölge halkına hayırlı ve uğurlu olması diledi.

Açılış töreninde öğrencilere okul çantası hediye edildi.

Kaynak: AA