İnönü'de Manda Yetiştiriciliği Azalıyor

Eskişehir’in İnönü ilçesinde önemli bir geçim kaynağı olan manda yetiştiriciliği, son dönemlerde hayvanların otlatılacağı alanların daralması sebebiyle azalmaya başladı.

İnönü'de Manda Yetiştiriciliği Azalıyor
Eskişehir’in önemli ilçelerinden biri olan İnönü’de manda yetiştiriciliği ile uğraşan vatandaşların sayısı son zamanlarda azalmaya başladı.

Manda yetiştiriciliği bölgede önemli bir geçim kaynağı olsa da giderek azalıyor.

"Hayvanlarımızın otlanacak alanları azaldı"

Annesinin 45 sene boyunca manda işiyle uğraştığını ve hasta olması sebebiyle 10 senedir annesinden devraldığı mesleği kendisinin devam ettirdiğini söyleyen Fatma Karataş, İnönü ilçesinde eskiden daha çok manda olduğunu, şimdilerde ise çok az kaldığını söyledi.

Çayırların diken içinde olduğunu ve bu yüzden hayvanların otlatılacağı alanlarının azaldığını ifade eden Karataş, “Ben de 10 senedir mandalarla uğraşıyorum. Kaymak yapıyorum, yoğurt satıyorum, sütünü satıyorum, manda peyniri yapıyorum. Şimdi daha çok para ediyor. Hayvanlarımızın otlanacak alanları azaldı. Çayırımız diken içinde. Böyle giderse mandalarımız azalacak. Bin tane manda vardı İnönü’nün içerisinde. Şimdi mahallede kalmadı. Yukarı mahallemizde var. 150-200 tane vardır. Belediye başkanımız yoğurt bakırı verdi. Kaymak kutusu verdi Allah razı olsun. Ona yapıp satıyoruz. Kaymağı 35 liraya satıyoruz, mandanın çiğ sürünü ise 10 liraya satıyoruz. Kaymak 6, süt de 2 lira” şeklinde konuştu.



“Sağlık yönünden doktorlarımız kalsiyumun çok iyi olduğunu söylüyorlar”

Mandadan süt, yoğurt, kaymak gibi besinler ürettiğini belirten Karataş, doktorların manda ürünlerinin sağlıklı olduğunu söylediğini hatırlatarak, “Sağlık yönünden doktorlarımız kalsiyumun çok iyi olduğunu söylüyorlar. Şimdi ben kendim uğraştığım için bunlar bana yeterli. 2 tane ineğim var. Günlük gelirim mesela 150 lira oluyor, 100 lira oluyor. Her gün benim müşterim var. Yazın bunlar Nisan oldu mu, kıra gidiyorlar. Akşama kadar kırda yayılıp geliyorlar. 6 ay kırda gelip gidiyorlar. Kasım ayında da hayvanlarımız içeri gelir. Akşam sabah yem veriyorsun, su veriyorsun o kadar” dedi.

Kaynak: İHA