Hayvancılığın Kalbi Bayburt'ta Atacak

Ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa bağlı olan Bayburt’ta inşaatı hızla süren Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi kenti bu konuda bölgenin yıldızı haline getirecek.

Hayvancılığın Kalbi Bayburt'ta Atacak
Bulunduğu bölgenin ilk tarım kompleksi olma özelliğine sahip proje, tüm bölgeye hizmet edecek. İçerisinde tarımla ilgili her şeyin yer alacağı kompleksin, ilk etabında mezbahane, zahire pazarı, teknik alan, hayvan konaklama birimleri, paket arıtma ünitesi, dezenfeksiyon alanı, müşahede binası, büyükbaş hayvan ahırı, küçükbaş hayvan ağılı, idari bina, at ahırı, kaba yem deposu, veteriner binası, saman satış pazarı, tahıl deposu, deri toplama merkezi, gübre toplama alanı ve antrenman parkuru olacak.

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de kenti hayvancılık konusunda cazibe merkezi haline getirecek projeyle ilgili bilgi veren Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, projenin 125 dönüm alana kurulduğunu ve yaklaşık maliyetinin 40 milyon TL olduğunu söyledi.



Bayburt’ta tarım ve hayvancılığın en önemli sektörlerden biri olduğunu dile getiren Memiş, bu sektörün daha da canlı hale gelmesi ve faaliyetlerini daha iyi ve modern bir şekilde yürütülmesi için böyle bir proje başlattıklarını söyledi.



2018 Temmuz’da tamamlanacak

Projeyle Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’in bağlantı noktasında bir cazibe merkezi oluşacağını kaydeden Memiş, “Projenin toplam maliyeti 39 milyon TL. Bu proje Kalkınma Bakanlığından onaylandı. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) aracılığıyla da yapılacak. Ajansın bize katkısı 4.5 milyon lira civarında olacak. Proje büyük olduğu için biz bunu üçe böldük. Birincisi 3 Mart 2017 tarihinde ihalesi yapıldı ve şu anda çalışmalar sürüyor. Fiziki olarak ta yüzde 60-65 arası bir tamamlama yapıldı. İnşallah 2018 Haziran, Temmuz gibi de projemiz tamamlanacak.”

Projenin içerisinde neler var?

İçerisinde tarım ve hayvancılk konusunda akla gelen herşeyin olduğunu kaydeden Memiş, “Hayvan pazarı, kesim hane, havan ahırları, evcil ve yabani hayvan barınakları, dezenfekte birimi, paket arıtma, veterinerlik binası, hayvan hastanesi, ot saman pazarları, satış alanları, depolama alanları ve yine hububat alım satım merkezleri olacak. Bununla Bayburt aslında çok önemli bir merkez haline gelecek. Misafir hayvanlar için ahırlarımız var. Çevre illerden hayvan pazarına gelecek bir tüccarımız satamadığı hayvanlarını tekrar kendi şehrine götürmek yerine burada konaklatabilecek. Aynı zamanda tüccarımız kolaylıkla buraya gelebilecek. Burada konaklama yerleri olacak. Hayvancılık ve tarım adına aklımıza gelen her şey bu projenin içerisinde olacak.”

Projeyle Bayburt’un hem Doğu Anadolu da, hem de Doğu Karadeniz de çok önemli bir fonksiyon kazanacağını ifade eden Başkan Memiş, “Aynı zamanda da yerel esnafımız, çiftçimiz tarım ürünlerini çokça üretebilecek. Çünkü daha önce ürünlerini depolayacağı alan yoktu ama şimdi bu alanların burada olması bu anlamda çok önemli bir şey. Ayrıca burada belli ünitelerde çiftçilerimize, hayvancılıkla uğraşan tüccarlarımıza da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla da çeşitli eğitimlerin, konferansların verileceği sosyal alanlarımız da var. Bunun içinde çok önemli bir merkez. İnşallah en kısa zamanda da bitirmeye çalışıyoruz. Bitirme tarihimiz zaten belli. İnşallah 2018 Haziran, Temmuz aylarında tamamlayacağız.”

Hayvan borsası oluşacak

Projenin 125 dönüm alana kurulduğunu ve bölgedeki tüm illere hizmet vereceğini vurgulayan Başkan Memiş,

“Bu alanın tamamı Bayburt Belediyesi’ne ait burada hiç kamulaştırma yapılmadı. Dolayısıyla bu kadar büyük bir alan komşu illerin dışında bölgedeki tüm illerimize hizmet verecek. Belki ileride burada bir hayvan borsası oluşacak. Bayburt pazarına geliyorken bir defa tüccarımız şunu düşünmeyecek, ‘ya satamazsam’ öyle bir şey yok. Satamazsa eğer burada makul fiyatlarla kiralık ahırlarımız olacak. Satın aldığı hayvanı bir sonraki pazara götürmek için de burada konaklatabilecekler. Tabiki bizim Bayburt’ta da hayvancılıkla uğraşanlar için de burası önemli bir mekan olacak. Yani deri depolarımız var bu bir taraftan ticareti öne getirirken bir tarafıyla da çevre düzeni ve temizliği de ön plana çıkaracak. Bayburt şehir merkezinde bu tür alanlar kullanılıyor. Bütün bu alanları buraya taşıyacağız. Üçüncü etapta da burası tarım ve hayvancılık adına, ziraat adına çok önemli bir ticaret merkezi oluşacak birimlerle de teçhiz edilecek, donatılacak bu anlamıyla da bütün çevre illere Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da ki illere hizmet edecek bir fonksiyonu üstlenecek diye inanıyoruz ve düşünüyoruz."
Kaynak: İHA