Harflerin Estetikle Birleştiği Kaligrafiye İlgi Artıyor

Kaligrafi sanatçısı Kipdemir: 'Hem bu sanat dalını öğrenmek isteyenlerin ilgisi hem de bu sanatla ilgili eserler büyük ilgi görüyor' 'Ev ve iş yerlerinin duvarlarını hat sanatının yanı sıra kaligrafi ile hazırlanmış kompozisyonlarla süslemek isteyen sanatseverlerin ilgisi de bizleri memnun ediyor' 'Sabır, dikkat ve itinayla bu sanat dalını herkes öğrenebilir'.

Harflerin Estetikle Birleştiği Kaligrafiye İlgi Artıyor
Estetiğin ön plana çıktığı, "güzel yazı sanatı" anlamına gelen kaligrafiye ilgi giderek artıyor.

Akademik çalışmalarının yanı sıra düzenlediği kurslarla bu dalda öğrenci yetiştiren kaligrafi sanatçısı Serdar Kipdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaligrafi kompozisyonlarının büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

Dışarıdan zor gibi görünen bu sanat dalının kolay öğrenilebildiğine değinen Kipdemir, ilgi duyan herkesin iyi bir öğretmen desteğiyle güzel yazı sanatında gelişim gösterebileceğini belirtti. Kipdemir, "Birçok sanat dalında olduğu gibi sabır, dikkat ve itinayla bu sanat dalını herkes öğrenebilir." dedi.

Kipdemir, kaligrafinin çok pratik yapmakla öğrenilebilecek bir sanat olduğuna işaret ederek, "Ne kadar fazla uygulama yapar, elinizi çalıştırırsanız kaligrafide o kadar başarılı olursunuz. Kaligrafideki çalışmalar ilerledikçe bu durum günlük hayattaki el yazılarımıza ve imla kurallarımıza da olumlu şekilde yansıyacaktır." diye konuştu.

- "Güzel yazı kişiliği ve yaratıcılığı da geliştirir"

Serdar Kipdemir, kaligrafinin kişiliğin ve yaratıcılığın gelişmesini sağladığını belirtti. Kaligrafinin ayrıca duyguları ve düşünceleri doğru ve güzel bir şekilde ifade edebilmeyi ve dağarcığın gelişmesini sağladığını anlatan Kipdemir, bu sanatın günlük hayatta kullanılan yazıların biçimine ve imla kurallarına uymanın alışkanlık haline getirilmesine katkı vereceğini ifade etti.

Kipdemir, "Kaligrafi ayrıca ortaya çıkan eserler sayesinde öz güven kazanmayı, sahip olunan yeteneklerin farkına varılmasını, mükemmeli yakalayabilmek için eleştiriye açık olunmasını sağlar. Araştırmacı yönün gelişmesini ve 'işe yaramaz' diye birçok malzemeyi atmak yerine faydalı bir şekilde sanat aracı olarak kullanılmasını sağlar." değerlendirmesini yaptı.

- Güzel yazıya 3 ay içinde başlanılabiliyor

Yurt dışında kaligrafi sanatının en az resim sanatı kadar ilgi gördüğünü aktaran Kipdemir, şöyle devam etti:

"Ülkemizde de son yıllarda bu sanat dalına büyük ilgi gösteriliyor. Hem bu sanat dalını öğrenmek isteyenlerin ilgisi hem de bu sanatla ilgili eserler, büyük ilgi görüyor. Bu sanatı öğrenmek isteyen her yaş ve her kesimden insanımıza bu dalın inceliklerini öğretmeye çalışıyoruz. Sabır, dikkat ve itinayla derslerimizi takip eden bir öğrencimiz üç ay içinde güzel yazı yazabilir hale geliyor. Ayrıca, ev ve iş yerlerinin duvarlarını hat sanatının yanı sıra kaligrafi ile hazırlanmış kompozisyonlarla süslemek isteyen sanatseverlerin ilgisi de bizleri memnun ediyor."

Ayet, hadis ve güzel özlü sözleri kaligrafi ile kağıda dökmenin bu sanata gönül verenlere büyük mutluluk verdiğini dile getiren Kipdemir, "Ayrıca, başta nikah törenleri olmak üzere davet ettikleri misafirlerinin adlarını davetiye zarflarına güzel yazıyla yazarak ya da yazdırarak gönderenlerin sayısı da bir hayli fazla." dedi.

- "Kaligrafiyle kaleme alınan yazı sonsuza kadar kalır"

Türkiye'de kaligrafiye gönül veren ve bu alanda kendini çok iyi yetiştirmiş değerli sanatçılar bulunduğuna işaret eden Kipdemir, bu sanatçıların herhangi bir yerden destek almadan, kendi imkanlarıyla çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Kipdemir, "Üniversitelerimizin güzel sanatlar fakültelerinde kaligrafi dersinin okutulmasında çok büyük fayda olacaktır. Bir tasarımcının en özgür ve sınırsızca kullandığı yegane araç kalemidir." görüşünü dile getirdi.

Kaligrafi kursu öğrencilerinin katettikleri mesafeyi göz önüne aldıklarında büyük mutluluk duyduklarını belirten Kipdemir, "Söz uçar yazı kalır. Şayet yazı bir de kaligrafiyle kaleme alındıysa sonsuza kadar kalır." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA