Eyüpsultan'ın Genç Dahisi Utku Firidin'e TÜBİTAK'tan Birincilik Ödülü

Eyüpsultanlı 7. sınıf öğrencisi Utku Firidin, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Avrupa Bölgesi Yarışması’nda Biyoloji alanında birincilik ödülü kazandı.

Eyüpsultan'ın Genç Dahisi Utku Firidin'e TÜBİTAK'tan Birincilik Ödülü
Utku Firidin, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından 2017 yılında düzenlenen 11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Avrupa Bölgesi Yarışması’nda Biyoloji alanında birincilik ödülü kazandı.“Kamış Bitkisiyle Temizlenen Yüzme Havuzunun İnsan Sağlığına Uygunluğunun İncelenmesi”projesi ile yarışmaya katılan başarılı öğrenci, Eskişehir’de Türkiye genelinde düzenlenen final yarışmasında ise ikincilik ödülü aldı.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın yaptığı açıklamada: “Utku’yu tebrik ediyorum. Utkularımızın sayısını arttırmak için ilçemizdeki okullara her türlü desteği veriyoruz. Yaşama dayalı öğrenme modeli ve mutlu bir şekilde okula gelen öğrenciler için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çünkü geleceğimiz hepimizin hedefi çocuklarımız, gençlerimiz.” ifadelerini kullandı.

Havuz suyunu içme suyu seviyesine getirdi

Bir komşusunun kızının yüzme havuzunda kaptığı mikropla hastalanması üzerine bu projenin aklına geldiğini söyleyen Utku projesi hakkında bilgiler verdi. Utku, “Bir belgeselde Ganj nehrinde bulunan kamış bitkisinin suyu doğal yöntemlerle temizlediğini görmüştüm. Ben de hiçbir alet kullanmadan tamamen kamış bitkisi ile havuz suyunun temizlenip temizlenmeyeceğini inceledim. Laboratuvarda yaptığımız deneylerde başarılı olduk ve havuz suyu içme suyu seviyesine geldi.

Havuza girenler üzerlerindeki organik ve inorganik kirlilikleri havuz suyuna bırakırlar. Bazı su bitkilerinin zararlı maddeleri ve mineralleri içine hapsettiği görülmüştür. Bu bitkiler fotosentezle özümsediği karbondioksiti oksijene çevirerek suyun içindekileri köklerine taşır.

Bu sayede su oksijen bakımından zenginleşir ve köklerde yaşayan mikroorganizmalar için yaşam ortamı oluşturur. Sudaki organik atıkları, kimyasal kirleticileri parçalayıp yok ederler.

Projemizle, kimyasal maddeye gerek duymadan, bitkilerin doğal filtreleme özelliklerinden de yararlanarak kendi kendini temizleyebilen havuz sistemi oluşturmayı amaçladık.

Bu sayede kimyasal madde giderleri ve pahalı motor, bakım onarım masrafları da azaltılmış olacak. Ayrıca havuzlar daha dekoratif bir görüntüye de kavuşacak.”

Yapay zeka üzerine uzmanlaşmak istiyorum

2016 yılında görme engelliler için bir robot tasarladığını söyleyen Utku Firidin

“Hazır bir robotu alarak üzerinde değişiklikler yaptım. Bu robot tıpkı bir yarasa gibi önündeki sensörler sayesinde bir engelle karşılaştığında duruyordu. Fen bilimlerine karşı bir ilgim var.

İlerde Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümünü kazanıp mühendis olmak istiyorum. En büyük hedefim ise yapay zeka üzerine çalışıp kendi kendine düşünebilen, öğrenebilen bir robot tasarlamak”dedi.

Kaynak: İHA