Etiyopya Tutuklu Siyasileri Serbest Bırakmaya Başlıyor

Federal tutuklulardan 115'i çarşamba günü salınacak Şimdiye kadar ülke genelinde 528 şüpheliye yönelik suçlama düşürüldü.

Etiyopya, ülkenin farklı bölgelerinde siyasi sebeplerle tutuklanan kişileri bu hafta serbest bırakmaya başlayacağını duyurdu.

Adalet Bakanı Getachew Ambaye, hükümetin aldığı "tutuklu siyasetçilerin" ve "diğer bazı kişilerin" serbest bırakılması kararına ilişkin başkent Addis Ababa’da basın toplantısı düzenledi.

İlk aşamada 528 şüpheliye yönelik suçlamaların düşürüldüğünü ifade eden Ambaye, federal tutuklardan 115'inin çarşamba günü serbest kalacağını, Güney Milletleri-Milliyetleri ve Halkları Eyaleti'ndeki 413 kişinin ise ilerleyen günlerde özgür olacağını kaydetti.

- Serbest kalanların sayısı binleri bulabilir

Serbest kalacak kişilerin anayasa karşıtı faaliyetlerde bulunmayanlar, ekonomi ve altyapıya zarar vermeyenler ve fiziksel şiddet uygulamayanlardan oluştuğunu belirten Ambaye, diğer eyaletlerdeki tutukluların listelerinin ise henüz tamamlanmadığını dile getirdi.

Sık sık muhalif gösterilerin yaşandığı Oromiya ve Amhara eyaletlerindeki tutukluların da serbest kalmasıyla salıverilen kişilerin sayısının toplamda binleri bulması bekleniyor.

Başbakan Hailemariam Desalen, iki hafta önce yaptığı açıklamada, tutuklu siyasetçilere karşı yöneltilen suçlamaların düşeceğini, siyasetçilerin ve diğer bazı kişilerin serbest kalacağını ve işkencelerle anılan Maekelawi Hapishanesi'nin kapatılarak müzeye dönüştürüleceğini ifade etmişti.
Kaynak: AA