Diyarbakır AFAD, Öncü Kurtarma Birliği Oldu

Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu (INSARAG) tarafından uluslararası alanda ağır kurtarma ve öncü kurtarma birliği olarak sertifikalandırıldı.

Diyarbakır AFAD, Öncü Kurtarma Birliği Oldu
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, beraberindekilerle birlikte AFAD Diyarbakır İl Müdürlüğünü ziyaret etti. Burada yapılan çalışmalar ve kurtarmada kullanılan araç gereçlerle ilgili bilgi alan Vali Güzeloğlu, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. AFAD Diyarbakır İl Müdürlüğünün, Diyarbakır ile birlikte 10 ilde AFAD Başkanlığına bağlı olarak her türlü arama kurtarma, afet anında acil müdahale noktasında yetkili ve örgütlü bir kurum olduğunu söyledi.

Vali Güzeloğlu, “Her düzeyde insan hayatı merkezli kurtarma, afet durumlarında ani ve acil müdahalelerde bulunma doğal afetlerin yanı sıra kimyasal, biyolojik ve her türlü gelişebilecek risklerde kurtarma, bina ve benzeri su taşkın ve yıkıntılarında insan hayatı merkezli ilk müdahalede bulunmada çok başarılı çok güzlü bir kurumsal altyapımız var” dedi.



INSARAG’dan Diyarbakır AFAD’a önemli görev

AFAD Başkanlığına bağlı arama kurtarma birliği ile Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ekipleri dahil olmak üzere organizasyonların, bütün kamu kurumlarımızda en üst düzeyde sağlandığını aktaran Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti:

“Bu perspektifte devam eden çalışmalarımızda AFAD Diyarbakır İl Müdürlüğü arama kurtarma birliğimiz bir büyük başarıyı da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. INSARAG, Birleşmiş Milletlere bağlı arama ve kurtarma faaliyetlerinde öncü ve üst kuruluşun uluslararası alanda yetkili öncü kurtarma birimi olarak görev almaya sertifikalandırılan ve hak kazanan kurumumuz oldu. Bu gerçekten çok üst düzey sınav ve değerlendirmeleri içeren çok ince detaylarla gerçekleşen bir değerlendirme süreciydi. Diyarbakır AFAD ve kurtarma birliği, böylelikle uluslararası alanda ağır kurtarma ve öncü kurtarma birliği olarak sertifikalanmış oldu. Diyarbakır AFAD’a bağlı kurtarma birliğimiz yakın zamanda, bu yıl içerisinde olmak üzere çevre ülkelerde meydana gelen deprem, heyelan, sel benzeri konularda da başkanlığımızın görevlendirmesi ile ülkemizin yardım ve destek gücü olarak da görev alıyordu. Ama bu haliyle artık bağımsız doğrudan yetkili bir kurum olarak sertifikalandırılmış bir kurum olarak burada görev almaya hak kazandı. Geçmişimizde yaşanmış, maalesef insanlarımızın hayatlarına mal olmuş o depremlerden çıkardığımız dersle deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin yanı sıra depremde müdahale noktasında da arama kurtarma birliğimizin şu anda çok yetkin bir kapasite ile hazır olduğunu belirtmek istiyorum.”

Gerçeği aratmayan tatbikat

Vali Güzeloğlu, konuşmasının ardından AFAD Diyarbakır İl Müdürlüğü içerisinde bulunan tatbikat alanına geçti. Burada 6,5 şiddetinde meydana gelen deprem sonrasında ekiplerin aldığı pozisyon ve işlemler tatbik edildi. AFAD ekipleri, depremin ardından beton yığınlarının altında kalan vatandaşlara ulaşmak için önce betonu kırıp kaldırırken, ardından halatla aşağı inip yaralıyı kurtardı. Daha sonra ekipler, deprem anında asansörde bulunan ve boşluğa düşen yaralıyı, halatlar eşliğinde 5. kattan sağ salim aşağı indirerek ambulansa taşıdı.

Tatbikatın ardından Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler AFAD Diyarbakır İl Müdürlüğünden ayrıldı.
Kaynak: İHA