DİYABETLİ HAYATLAR- Diyabet Hastası Suriyeli Baba-Kız Türkiye'de Şifa Buluyor

Suriyeli 14 yaşındaki Betul ile babası Bedreddin elBukay, Suriye'de teşhisi konulan ve iç savaş nedeniyle devam ettiremedikleri diyabet hastalığının tedavisini Türkiye'de sürdürüyor Betul elBukay: 'Türkiye bize hep kucak açtı, burada şifa buldum. Ben de mazlumlara şifa dağıtmak istiyorum' Baba elBukay: 'Benim tedavimde sadece ilaç kullanılıyor. Kızım diyabet ile ilgili daha bilgili olduğu için birçok şeyi ona soruyorum. Birlikte hastaneye gelip kontrollerimizi oluyoruz. Türkiye'den Allah razı olsun, bize birçok konuda yardımcı oluyorlar'

DİYABETLİ HAYATLAR- Diyabet Hastası Suriyeli Baba-Kız Türkiye'de Şifa Buluyor
CİHAN DEMİRCİ - Suriye'deki iç savaştan kaçarak üç yıl önce Türkiye'ye sığınan Bukay ailesinin diyabet teşhisi konulan iki ferdi, tedavi sürecine Edirne'de devam ediyor.

Suriye'deki iç savaş sürerken Bukay ailesinin Şam'daki evlerine 6 yıl önce bomba isabet etti. Saldırıdan sağ kurtulan Betul el-Bukay'ın muayenesi sırasında diyabet hastası olduğu anlaşıldı. Suriye'de tedaviye başlansa da aksayan muayeneler nedeniyle hastalığın derecesi arttı.

Suriye'de daha fazla kalmak istemeyen Bukay ailesi, üç yıl önce Türkiye'ye sığındı ve Edirne'ye yerleşti. Eczacı baba Bedreddin el-Bukay, kızı Betul'u Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü. Bir ay hastanede kalan Betul, rutin kontroller ve insülün tedavisiyle, diyabet mücadelesini sürdürüyor.

Selimiye İmam Hatip Ortaokulu altıncı sınıf öğrencisi olan Betul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığındıktan sonra diyabet tedavisine daha yoğun şekilde devam edildiğini söyledi.

Suriye'de kalmaları halinde çok zor günler geçireceğini düşündüğünü anlatan Bukay, "6 yıldır hastayım, orada da tedavi oluyordum ancak savaş nedeniyle uzun süre aksattım. Edirne'ye taşındıktan sonra bir ay Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yattım. Doktorlarım çok iyi. Şimdi de onların gözetiminde tedavime devam ediyorum." diye konuştu.

Tedavisi sırasında diyetisyene gittiğini, hangi aralıklarla beslenmesi gerektiğinin kendisine anlatıldığını kaydeden Betul el-Bukay yediklerine dikkat ettiğini, iğnelerini aksatmadığını ve ilaçlarını zamanında aldığını belirtti.

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde devam eden tedavisi sırasında doktorların kendisiyle yakından ilgilendiğini belirten Bukay, doktor olma hayali kurduğunu söyledi. Betul el-Bukay neden doktor olmak istediğini şöyle anlattı:

"Benim de geleceğe dair hayallerim, amaçlarım var. Ben doktor olmak istiyorum. Benim gibi diyabet hastalarına yardımcı olmak için bu mesleği yapmak istiyorum. Türkiye hep bize kucak açtı, burada şifa buldum ben de mazlumlara şifa dağıtmak istiyorum. Edirne'de eğitimim çok güzel şekilde devam ediyor. Suriye'deyken savaş nedeniyle aksatmıştım. Buradaki öğretmenlerim olsun arkadaşlarım olsun çok iyi. Bana hep yardımcı oluyorlar. Akrabalarımız Suriye'de. Savaştan etkilendiğimiz için burada yaşamaya başladık. Burada her şey çok güzel. Ben doktor olup Türk kimliği almak istiyorum. Bana yardımcı olan doktorlarıma ve öğretmenlerime teşekkür ederim. İyi ki varsınız."

- Babası da diyabetli

Baba Bedreddin el-Bukay de Şam'da eczacı olduğunu ancak savaş nedeniyle evini ve işini bırakarak Edirne'ye yerleştiklerini bildirdi.

Kızının ardından kendisine de diyabet teşhisi konulduğunu kaydeden Bedreddin el Bukay, "Bende de kızımın hastalığından ortaya çıktı. Benim tedavimde sadece ilaç kullanılıyor. Kızım diyabet ile ilgili daha bilgili olduğu için birçok şeyi ona soruyorum. Birlikte hastaneye gelip kontrollerimizi oluyoruz. Türkiye'den Allah razı olsun, bize birçok konuda yardımcı oluyorlar." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA