Ağrı'da 'Minik Kalpler Okula' Projesi

Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Minik Kalpler Okula” projesi kapsamında okul öncesi eğitimin çıtasının yükseltilmesi hedefleniyor.

Ağrı'da 'Minik Kalpler Okula' Projesi
Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde başlatılacak olan “Minik Kalpler Okula” projesi kapsamında okul öncesi eğitimin kalitesinin arttırılması amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Turan,”Müdürlüğümüzce, il genelinde uygulanması planlanan yepyeni bir proje hazırlıkları başlatılmıştır; bu proje ‘Minik Kalpler Okula’dır. Proje bakanlığımızca zorunlu olması planlanan okul öncesi eğitimi kapsamaktadır. Bu projeyle okul öncesinin okullaşma oranının arttırılmasının yanı sıra okul öncesi eğitimin kalitesini arttırmak, öğretmenlerin hizmetiçi eğitim çalışmalarına katkıda bulunmak ve öğrencilerin etkili öğrenme ortamlarında yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine fırsat oluşturmak hedeflenmektedir. Öncelikle bilimsel çalışmalar neticesinde oluşturulan ‘Eğitim İhtiyacı Analizi’ anket çalışmasıyla okul öncesi öğretmenlerinin hizmetiçi eğitim ihtiyaçları tespit edilecektir. Daha sonra bu ihtiyaçlara yönelik alanında uzman kişilerce eğitim verilecektir. Süreç içinde okul müdürleri ve mahalle muhtarları aracılığıyla okul öncesi dönem çocuğunun nüfus bilgileri elde edilecektir. Veli ile iletişim güçlendirilerek öğretmenler aracılığıyla okul öncesinin önemi ve gerekliliği konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacaktır. Günümüzde öğrencilerin eğitim açısından hem bireysel ihtiyaçlarının karşılanması hem de araştırma yapma, bilimsel metotları kullanma ve eleştirel düşünme gibi birçok davranışı kazanmaları noktasında okulların yanı sıra okul dışı ortamların da her geçen gün önem kazandığı görülmektedir. Ancak köy okullarının doğal yapısından kaynaklanan yetersiz imkânlar nedeniyle bu bölgelerde yaşayan öğrenciler, hedeflenen kazanımlara ulaşmada sıkıntı yaşamaktadır. Bu projemizle yetersiz olan imkânların bir nebze de olsa arttırmayı hedefliyoruz. Alan gezisi kapsamında köydeki öğrencilerin merkezdeki öğrencilerle buluşmaları sağlanacaktır. Bu buluşma ile öğrencilerin yardımlaşma, işbirliği, paylaşma, sorumluluk, hoşgörü, empati ve etkili iletişim kurabilme becerilerinin gelişimine katkı sağlanacak ayrıca unutulmaya yüz tutan bir geleneğimiz canlandırmaya çalışılacaktır. Daha sonra merkezdeki okullarda, misafir olarak ağırlanan öğrenciler ile kazanımlara yönelik yapılandırılmış alan gezilerine çıkılacaktır. Okul öncesi eğitimin temel eğitim olması hasebiyle bu kademedeki öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması büyük önem arz etmektedir. Biz bu proje ile okul öncesi eğitimin hem niteliksel hem de niteliksel açıdan seviyesinin en üst düzeye ulaşmasını hedefliyoruz. Yılsonunda yapılacak olan çocuk şenliği programı ile projemiz sonlandırılacaktır. Proje çıktılarının olumlu yönde olması durumunda ise bir sonraki eğitim öğretim yılında tekrarı sağlanacaktır”dedi.

Kaynak: İHA