AB 'Sahte Haberlere' Savaş Açıyor

Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan üst düzey uzman grup, “sahte haberler” konusunu görüştü.

Hollandalı Madeleine de Cock Buning liderliğinde toplanan 40 uzman, internet ortamını adeta istila eden “sahte haberler” (fake news) ile mücadele etmeyi planlıyor. Bugün gerçekleştirilen toplantının ardından düzenlenen basın toplantısı düzenlendi.

Dijital Ekonomi ve Dijital Toplumdan Sorumlu AB Komiseri Mariya Gabriel, “Teknoloji, vatandaşların medyaya erişim biçimlerini tamamen değiştirdi” dedi.

Gabriel, “Yanlış bilgi, ister kasıtlı olsun isterse olmasın, artık tamamen dijital platformun bir parçası haline geldi” ifadelerini kullandı.

Sahte haberlerin özellikle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın seçimleri kazanmasına önemli katkı sağladığına dikkat çeken Avrupa Komisyonu, yanlış bilgilendirme konusunda mücadele verilmesi için 40 kişiden oluşan bir uzman grubu oluşturmuştu. Farklı ülkelerden oluşan uzmanlar grubunun, sahte haberlere ve yalan bilgilere dair bütün bilgileri toplayıp, çözüm yollarıyla birlikte Avrupa Komisyonu’na bir dosya halinde sunması bekleniyor. “Bu gruptan, açık, yapılandırılmış ve Avrupa yaklaşımının katma değerinin üzerinde bir rapor bekliyorum” şeklinde açıklama yapan Mariya Gabriel, bu soruna getirilecek cevaplarla olası büyük bir parçalanmayı önlemek istediğine vurgu yaptı.

Avrupa Komisyonu Komiseri ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da Fransa yasasına bu konuda bir kanun önerisi yapılacağını duyurduğuna da dikkat çekti.

Uzman grubunun çalışmaları 23 Şubat 2018 tarihinde sona ereceği ve raporun Eylül 2018’de Komisyon tarafından açıklanacağı bildirildi.

Kaynak: İHA