Şii Lider Sadr'dan Irak Başbakanı İbadi'nin Seçim İttifakına Eleştiri

Şii lider Sadr: 'Ulusalcılık ve reformun öncüsü olduğunu düşündüğüm Başbakan İbadi'nin (Haşdi Şabiyle ittifakı) durumu bizi son derece şaşırttı'.

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Şii milis gücü Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı ve örgüt komutanlarından Hadi el-Amiri'nin başını çektiği seçim koalisyonuyla ittifak yapmasını eleştirdi.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, "Sabırlı Irak halkına, nefret edici siyasi ittifaklar ve mezhepçi kutuplaşmalardan dolayı taziyelerimi iletiyorum. Ulusalcılık ve reformun öncüsü olduğunu düşündüğüm Başbakan İbadi'nin (Haşdi Şabiyle ittifakı) durumu bizi son derece şaşırttı." ifadelerini kullandı.

İbadi'nin başını çektiği ittifaka katılması için teklif aldığını ancak bunu reddettiğini kaydeden Sadr, "Yeni Irak devletini güçlendirmek için mezhepçi ve hizipçilikten uzak bağımsız ve teknokrat adaylardan oluşacak mezhepler üstü, ulusal koalisyonlar dışında hiçbir grubu desteklemeyeceğimi de açıkça duyuruyorum." ifadelerine yer verdi.

İbadi'nin başında olduğu "Irak'ın Zaferi" adlı söz konusu koalisyonda, Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Örgütü, Asayip Ehlilhak, Ketaib Hizbullah, Nuceba, Seraya el-Hürasani ve diğer birçok milis grupla, Şii Yüksek İslami Konseyi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin başında olduğu İslah (Reform) Akımı, Şii Fazilet Partisi, görevinden alınan Savunma Bakanı (Sünni) Halid el-Ubeydi, Milli Güvenlik Müsteşarı Falih Feyyad'ın partisi, Sünni Vakfı lideri Abdullatif Himeyyim, Elektrik Bakanı Halid Fehdavi (Sünni) ve Musul ve Salahaddin'den bazı bağımsız Sünni milletvekilleri yer alıyor.

Irak Başbakanı İbadi mayıs ayında yapılması planlanan seçimlere kendi kurduğu "Zafer" adlı koalisyonla, Şii milis gücü Haşdi Şabi komutanlarından Hadi Amiri'nin başını çektiği koalisyon ile ittifak yaparak girecek.

Sadr'ın destekleyeceği ,"Reforma Doğru Yürüyoruz" adlı seçim koalisyonunun da ise bazı liberal partiler de yer alıyor.

Irak Bakanlar Kurulu, ülkede yerel ve genel seçimlerin 12 Mayıs'ta yapılması kararı almıştı.
Kaynak: AA