Kamu İthalatına İzin Şartı

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Kamu kaynaklarının etkin kullanımı için yerli üretimi yapılan ürünler, ithalat yerine iç piyasadan tedarik edilecek. Yerli üretimin gelişmesini desteklemek amacıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak ithalat, Bakanlar Kurulu kararıyla Bakanlığımızın iznine tabi kılındı' 'Söz konusu düzenleme, 1 Mart'ta uygulanmaya başlanacak. Bu sürede tüm paydaşlarla çalışmalar ve değerlendirmeler yapılacak. Muafiyet ve istisnalar dahil her türlü düzenleme Bakanlığımızca çıkarılacak tebliğle kamuoyuna duyurulacak'

DENİZ ÇİÇEK - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kamu kaynaklarının etkin kullanımı için yerli üretimi yapılan ürünlerin, ithalat yerine iç piyasadan tedarik edileceğini belirterek, "Yerli üretimin gelişmesini desteklemek amacıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak ithalat, Bakanlar Kurulu kararıyla Bakanlığımızın iznine tabi kılındı. Söz konusu düzenleme, 1 Mart'ta uygulanmaya başlanacak." dedi.

Zeybekci, AA muhabirine, ithalat önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

2015'te yapılan ithalatın yüzde 7,9'unun (16,4 milyar dolar), 2016'daki ithalatın yüzde 5,5'inin (11 milyar dolar) doğrudan kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapıldığını tespit ettiklerini aktaran Zeybekci, Ocak-Kasım 2017 dönemindeki ithalatın ise yüzde 5,4'ünün (11,5 milyar dolar) bu kapsamda yapıldığını bildirdi.

Zeybekci, kamu kaynaklarının etkin kullanımı çerçevesinde ithalat yerine yerli üretimi yapılan ürünlerin iç piyasadan tedarik edilmesini amaçladıklarını söyledi. Bu amaçla uluslararası yükümlülükler de göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşları tarafından doğrudan ithalatın izinle yapılacağını ifade eden Zeybekci, "Bakanlar Kurulu kararıyla Kamu İhale Kanunu (KİK) kapsamında sayılan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları doğrudan ithalat Bakanlığımızın iznine tabi tutulacak ancak Gümrük Kanunu kapsamındaki muafiyetlerde Bakanlığımızın izni aranmayacak." diye konuştu.

- "Sırada dolaylı ithalat da var"

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararının, bu aşamada kamu kurum ve kuruluşlarının sadece doğrudan yapacakları ithalata yönelik olduğunu vurgulayan Zeybekci, sonraki aşamada kamu kurum ve kuruluşlarının dolaylı ithalatlarının da düzenleme kapsamına dahil edilmesine ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.

Zeybekci, bu hüküm için bir geçiş süreci öngörüldüğünün altını çizerek, şunları kaydetti:

"Söz konusu düzenleme 1 Mart'ta uygulanmaya başlanacak. Bu süre içinde tüm paydaşlarla çalışmalar ve değerlendirmeler yapılacak. Sonuçta muafiyet ve istisnalar dahil her türlü düzenleme Bakanlığımızca çıkarılacak tebliğle kamuoyuna duyurulacak."
Kaynak: AA