'Dünya Ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler' Konferansı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu işbirliğiyle "Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler" konferansı düzenlendi.

GTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ekonomist Erkin Şahinöz, dünya ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ile Gaziantep ve bölgedeki gelişmelerin ekonomiye etkisi, kripto paralar, piyasa koşullarına göre şirket stratejisi belirlenmesi konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Değerlendirmelerine yer verilen GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, herkesin arzusunun güçlü büyümenin sürmesinin yanında risklerin daha aşağıya indiği, ihracatın ve istihdamın istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmesi olduğunu kaydetti.

Yeni yılda da önemli riskler bulunduğunu, yılın kolay geçmeyeceğini belirten Hıdıroğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep iş dünyası hiçbir zaman zorluklar karşısında yılmamıştır. Gençlerimiz hayal kurmaya direnç gösteriyorlar. Geleceğe dair umutsuzlukları beni üzüyor. Hayatımızdaki her şeyin ekonomi olmadığını ve gelecek günlerin güzel olacağını, sistemin hiçbir zaman geriye gitmediğini 42 yıllık iş hayatı tecrübemle söyleyebilirim. Gaziantep Ticaret Odası olarak bu yıl 120. yılımızı kutluyoruz. Bu odayı gelecek zamanlara taşıyacak olanlar da bugünün gençleri. Zamanın ruhunu iyi kavramalıyız. Sosyal ve iş yaşantımızı çağa doğru bir şekilde adapte edebilirsek rekabette firmamızı, şehrimizi ve ülkemizi ileriye taşıyabiliriz."

- "Dış kaynaklı bir kriz yaşanabilir"

Artık savaşların ekonomide etkili olacağını ifade eden Şahinöz, şunları kaydetti:

"Reel sektörün 200 milyar dolar borcu var. 2018 yılında ise 68 milyar dolar ödeme söz konusu. Döviz kurları ülkemiz ekonomisi için çok önemli. Dünyada dolaşımdaki paranın yüzde 66’sı yani üçte ikisi Dolar. Dolar Türk lirası paritesi ekonominin iyi veya kötü gittiğine ilişkin önemli bir parametre. Deyim yerindeyse ekonomi için adeta güven barometresi. Ülkemizde mali istikrar demek kurun istikrarı demek. Kurda yukarı yönlü hareket olursa ekonomi olumsuz etkileniyor. Ülkemizin normal büyüme hızı yüzde 4- 4,5’tir. Yüksek büyümemiz iyi değil. 2018 veya 2019 yılında dış kaynaklı bir kriz yaşanabilir."

Kaynak: AA