Artvin'de 'Kalandar' Kutlandı

Artvin'de asırlardır sürdürülen Kalandar Gecesi (Rumi yılbaşı) kutlamasında oynanan geleneksel oyunlar, renkli görüntülere sahne oldu.

Artvin'de 'Kalandar' Kutlandı
Merkeze bağlı Tütüncüler köyünde her yıl ocak ayının 13'ünü 14'üne bağlayan gece yapılan kutlamalar sayesinde vatandaşlar keyifli anlar yaşadı.

Her yaştan köy sakininin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Türkçe ve Gürcüler şarkılar söylenerek çeşitli oyunlar sergilendi.

Yaklaşık 200 haneli köyde, uygun olan her evin önünde akordeon eşliğinde horon halkası kuran vatandaşlar, "Yılbaşıdır yılbaşı" şeklinde türküler söyleyerek Rumi takvime göre yeni yılın gelişini kutladı.

Kapı kapı gezerek horan oynayan grup, evlerin kapılarını çalarak para ve yiyecek topladı. Toplanan parayla bir hafta sonra köy halkı için eğlence programı düzenlenecek.

Kutlamalara katılan Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, toplumların gelenek, görenek ve adetleriyle yaşadığını söyledi.

Bu adetlerin binlerce yılın derlemesi olduğunu belirten Kocatepe, "Bu köyümüzde insanımızın horon ortamında, kendisiyle doğayla canlılarla dostça acıyı, tatlıyı, kavgayı, sevgiyi kısaca hayatı paylaştığı bir oyun sergileniyor." dedi.

Kocatepe, geleneklerin korunmasının toplumlardaki birlik, beraberlik ve kardeşlik adına önem arz ettiğini kaydederek, "Buradaki eğlencelerde tarım kültürünün izlerini sıkça görüyoruz. Birbirimizi kırsak da barışmayı, sarılmayı, huzurlu bir şekilde yaşamayı başarmalıyız. Her şeyin doğal olanı diyoruz. Artvin’de böyle güzellikleri huzur içinde yaşıyoruz ne mutlu bize." diye konuştu.

Köy sakinlerinden Talat Aydın da asırlardır yaşatılan bu kültürü büyükleri gibi kendilerinin de yaşatmaya çalıştığını söyledi. Söylenen şarkılar, oynanan horonlar ve canlandırılan oyunların yeni yılı karşılamanın coşkusu olduğunu belirten Aydın, bu kültürü gelecek nesillerinde yaşatması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Köy sakinlerinden MHP İl Başkanı Serdar Kılınç da Rumi yılbaşı kutlamalarının Karadeniz’in değişik illerinde farklı isimler altında yaşatıldığını kaydetti.

Kılınç, "Etkinliklerde çağın gereği olarak ufak değişiklikler olsa da asıl amaç hasıl oluyor. Birlik beraberlik sağlanıyor. Bu gece için Türkiye'nin değişik illerinden köylülerimiz buraya geliyor. Bizim için önemlisi birliğimizi, pekiştirecek ortamların sağlanması." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA