Artvin'de Kalandar Etkinliği Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Artvin’de asırlardır sürdürülen Kalandar Gecesi (Rumi yılbaşı) eğlencesi kapsamında oynanan oyunlar renkli görüntülere sahne oldu.

Artvin'de Kalandar Etkinliği Renkli Görüntülere Sahne Oldu
Artvin merkeze bağlı Tütüncüler köyünde Ocak ayının 13’ünü 14’üne bağlayan gece gerçekleştirilen etkinliklerle bazı yörelerde “Kalandar Eğlencesi” olarak da adlandırılan “Rumi Yılbaşı” kutlamaları yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor. Gencinden yaşlısına her yaştan köy sakinlerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, horonlar oynanıp, Türkçe ve Gürcüce şarkılar söylenerek kız kaçırma canlandırılıyor. Oyunun gereği olarak köyün gençlerinden biri kız kılığına giriyor. Koyun postu giymiş keşiş adı verilen kızın abisi rolündeki 9 genç, kız kardeşlerini köyün erkeklerinden korumaya çalışıyor. Temsili olarak, 1 jandarma, 1 doktor ve isteyicilerin yer aldığı oyunda, kız kardeşlerini kaçırmaya çalışan köyün erkeklerine sopalarla vuran keşişler, kız kardeşlerini erkeklerden uzak tutmak için her yolu deniyor. Köyün diğer gençleri ise 9 eli sopalı abiye rağmen kızı kaçırmaya yeltenince sopa kaçınılmaz oluyor.

200 hanelik köyde her evin önünde akordeon eşliğinde horon halkası kuran köy sakinleri, ‘Yılbaşıdır yılbaşı’ şeklinde türkü söyleyerek Rumi takvime göre yeni yılın gelişini kutluyor. Kapı kapı gezerek horan oynayan grupla hareket eden isteyiciler de evlerin kapılarını çalarak para ve yiyecek topluyor. Toplanan bu para ve yiyeceklerle bir hafta sonra köy halkına eğlence tertip ediliyor.

Kutlamalara katılan Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, toplumların gelenek görenek ve adetleriyle yaşadığını dile getirerek, “Bugün bu gece bu köyümüzde insanımızın horon ortamında, kendisiyle, doğayla, canlılarla dostça acıyı tatlıyı, kavgayı, sevgiyi kısaca hayatı paylaştığı bir oyun sergileniyor. Buradaki eğlencelerde tarım kültürünün izlerini sıkça görüyoruz. Birbirimizi kısrakta barışmayı sarılmayı huzurlu bir şekilde yaşamayı başarmalıyız. Her şeyin doğal olanı diyoruz. Yemeninde tabiatında ve eğlencenin de. Artvin’de böyle güzellikleri huzur içinde yaşıyoruz ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Talat Aydın da asırlardan beri yaşatılan bu kültürü büyükleri gibi kendilerinin de yaşatmaya çalıştığını söyledi.

Söylenen şarkılar, oynanan horonlar ve canlandırılan oyunların yeni yılı karşılamanın coşkusu olduğunu belirten Aydın, bu kültürü gelecek nesillerin de yaşatması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Köy sakinlerinden olan MHP Artvin İl Başkanı Serdar Kılınç da bunun tarihimizden gelen bir kültür olduğunu ifade ederek, Rumi Yılbaşı kutlamalarının Karadeniz’in değişik illerinde değişik isimler altında yaşatıldığını dile getirdi. Orta Asya’da bazı ülkelerde yaşatılan bu geleneğin Artvin’deki adının Rumi Yılbaşı kutlaması olduğunu belirten Kılınç, kız kaçırma oyunu hakkında bilgiler verdi. Kılınç, “Etkinliklerde çağın gereği olarak ufak değişiklikler olsa da asıl amaç hâsıl oluyor. Birlik beraberlik sağlanıyor. Bu gece için Türkiye’nin değişik illerinden köylülerimiz buraya geliyor. Bizim için önemlisi birliğimizi, pekiştirecek ortamların sağlanması” diye konuştu.

Kaynak: İHA