KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, Ölümünün 6 Yıl Dönümünde Anıldı

KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük, 6’ncı ölüm yıldönümünde başkent Lefkoşa TMT Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, Ölümünün 6 Yıl Dönümünde Anıldı
Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün , Maliye Bakanı Başbakan yardımcısı Serdar Denktaş, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile askeri Erkan ve çok sayıda halk katıldı.

Protokolün çelenkleri anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Anıt Özel Defterini imzalamasıyla devam etti.

Akıncı, Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Aziz lider Rauf Denktaş; aramızdan ayrılışının 6. yılında sizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Rum tarafının ‘Enosis’ hedefine karşı Kıbrıs Türk halkının bu adada azınlık olmaması ve özgürce yaşayabilmesi için verdiğiniz mücadele ve yaptığınız fedakarlıklar Kıbrıs Türk halkı tarafından hiçbir zaman unutulmayacaktır. Bu adada Kıbrıs Türkünün uluslararası hukuk çerçevesinde özgürlük, eşitlik ve güvenlik içinde başı dik olarak yaşayabileceği koşulların yaratılması için çabalarımız sürecektir. Ruhunuz şad olsun”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, anma töreninde yaptığı konuşmada ise, Denktaş’ın Kıbrıs Türk kimliğinin adadan silinmek üzere olduğu bir dönemde kurtarıcı rolüyle halkına liderlik yaptığını kaydetti.

Akıncı, “Toplumun her bir ferdi, adadaki barış ve huzur ortamını bozan Rum-Yunan milliyetçiliğinin olumsuz etkilerine maruz oldu. Kimisi canını, kimisi canı kadar sevdiği yakınını yitirdi. Böylesi dönemlerde toplumsal mücadeleye yön verecek insanları aynı amaç etrafında birleştirecek önderlerin ortaya çıkması tarihsel öneme sahiptir. İşte merhum Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ile birlikte Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesine yön veren, tarihte iz bırakmış önemli bir liderdir. Rum liderliğinin kilise öncülüğündeki sistemli Enosis çabalarına karşı yürütülen mücadelenin öncü kişilerinden birisi olmuştur. Bu mücadelenin liderliğini yapmıştır” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rauf Denktaş’ın , Dr. Fazıl Küçük ve diğer mücadele arkadaşları ile birlikte, arkalarına Türkiye’nin desteğini de alarak, Enosis’e karşı verdikleri çetin varoluş mücadelesi sonrası, adada güven ve huzur ortamının oluştuğunu vurgulayarak, bugün kendisinin de aynı sorumlulukla hareket ettiğini ifade etti.

Akıncı, “Çetin bir varoluş mücadelesinden sonra adada güven ve huzur içinde yaşama koşullarının önemi çok daha iyi kavranmış durumdadır. Bugün sorumluluklarımız devam ediyor. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde ve uluslararası hukuk çerçevesinde çağının gereklerine uygun koşullarda yaşayan bir halk olarak, dünyada hak ettiğimiz yeri alma uğraşısı elbette sürecektir. Geçmişte verilen mücadeleler bugün Kıbrıslı Türklerin yarınlara umutlu bakmasını sağlamaktadır. Bu bakımdan Rauf Raif Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ve tüm mücadele arkadaşlarını bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum”
Kaynak: İHA