Sahte Altın Satıcılarının Oyununu 'Emniyet&Sarraflar' Whatsapp Grubu Bozdu

Isparta’da kuyumculara sahte altın satmaya çalışan dolandırıcıların oyununu polisler ve kuyumcular arasında oluşturulan ‘Emniyet&Sarraflar’ Whatsapp grubu bozdu. Şahısların sattığı bilezikleri analiz ettirdikten sonra sahte olduğunun ortaya çıkması üzerine durumu polisin kurduğu ‘Emniyet&Sarraflar haber’ isimli Whatsapp grubunda paylaşan kuyumcu, grubun, zaman kazandırması ve polise ulaşım açısından büyük fayda sağladığını anlattı.

Sahte Altın Satıcılarının Oyununu 'Emniyet&Sarraflar' Whatsapp Grubu Bozdu
Edinilen bilgiye göre, Isparta kent merkezinde önceki gün saat 14.30 sıralarında 4 şahıs, ellerindeki altın bilezikleri bozdurmak üzere bir kuyumcuya gitti. Kuyumcunun dikkati sayesinde, bileziğin sahte olduğunun anlaşılması üzerine olay ‘Emniyet&Sarraflar haber’ isimli Whatsapp grubundan gönderilen görüntüyle polise bildirildi.

Grup sayesinde, olaydan kentteki diğer kuyumcular da haberdar olurken, söz konusu güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen Isparta Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, tespit edilen eşkaller doğrultusunda çalışma başlattı. Resmi ve sivil ekiplerin katıldığı arama çalışmaları kapsamında, 111.Cadde üzerinde bir aracı durduran emniyet güçleri, güvenlik kameraları görüntülerindeki Y.A. (29) İ.Y. (41) T.Y. (44) ve S.Ş.’yi (39) kıskıvrak yakaladı. Polisin yaptığı araştırmalarda, şüphelilerin üzerinde ve araçlarda 6 adet sahte bilezik ele geçirdi.

Whatsapp grubu ortaya çıkardı

Emniyet güçleri, sahte altın sattıkları iddia edilen 4 şüphelinin, kentteki başka kuyumcularda da aynı olayı gerçekleştirmesi ihtimali üzerine çalışmayı genişletti. Kentte, kuyumcular ve polisin hızlı irtibat kurabilmesi üzerine Isparta Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından daha önceden kurulan ‘Emniyet&Sarraflar haber’ isimli Whatsapp grubunda eşkal görüntüleri paylaşılarak bir mağduriyetin olup olmadığı sorgulandı.

Yapılan çalışmalar sonucunda aynı şahısların, il merkezinde 3 kuyumcuya daha giderek sahte altın satışı yaptıkları ve buralardan da satış karşılığında 5 bin TL daha elde ettikleri ortaya çıkarıldı.

Sahte altın mağduru olan 3 kuyumcu daha emniyete giderek, konuyla ilgili davacı ve şikayetçi oldu. Emniyette gözaltında bulunan şahısların üzerinde yapılan aramalarda elde edilen paralar ise kuyumculara teslim edildi.

"45 dakikada yakaladılar"

Sahte altın bilezik görüntüsünü grupta paylaşarak polise ve diğer kuyumculara bilgilendirme yapan kuyumcu Fatih Bağırsakçı, İHA muhabirine konuştu, 4 şahsın farklı kuyumculara giderek bilezik bozdurmak istediklerini söylediklerini belirten Bağırsakçı, "Nakit paraya ihtiyaçları olduğunu, elinde de bilezikleri olduğunu ve paraya ihtiyaçları olduğunu söylediler. Normal müşteri şekliyle geldiler. Bize uzattılar. Biz de ürünleri alırken kontrol ediyoruz. En azından ürünü göz muayenesi yapıyoruz. Bilezikler altın değil fakat altına çok yakın bir şekilde üretilmiş yanıltıcı ürünlerdi. Arkadaşlarımız da bu ürünleri altın olduğunu düşünerek satın aldılar. Bu ürünlerden birini de biz satın aldık. Yanımızda çalışan arkadaşımız, ürünün sahte olabileceğinden şüphelendi, sonra biz bunu ateşe tutma şekliyle analiz ettirdik. Yapılan analizin sonucunda altın olmadığını anladık. Emniyet Müdürlüğümüzün Asayiş Hırsızlık Bürosu bizler için bir Whatsapp grubu oluşturmuştu. Bu aldığımız ürünü ve şahısların bilgisini hem emniyet güçleriyle hem de kuyumcu arkadaşlarla paylaştık. Zaten o arada Hırsızlık Bürosu ekiplerinden arkadaşlarımız buraya geldiler. Direkt eşkallerini alıp, gerekli birimlere de gönderdiler ve yarım saat, 45 dakika içerisinde şahıslar yakalandı" dedi.



"Diğer iş kollarına da yaygınlaştırılırsa çok faydalı olur"

Emniyet tarafından oluşturulan grubun çok faydalı bir uygulama olduğunu ifade eden Bağırsakçı, "Aslında bunu kuyumcuların dışında, diğer iş kollarına da yaygınlaştırılırsa çok faydalı olur. Çünkü biz, polis arkadaşlara daha hızlı ulaşabiliyoruz ve daha iyi, daha detaylı bilgiler verebiliyoruz. Mesela, güvenlik kameralarından aldığımız resimleri, videoları, eşkalleri çok hızlı bir şekilde emniyet güçlerine iletebiliyoruz. Onlar da diğer birimlerine aktarıyorlar. Onun için çok ama çok faydalı bir sistem" ifadelerini kaydetti.



Konya’da 3 kuyumcuyu daha dolandırmışlar

Öte yandan, önceki gün gözaltına alınan 4 zanlının polis beyanlarında, daha önce de bu tür dolandırıcılık olayları gerçekleştirdiklerini itiraf ettikleri, bir süre önce Konya il merkezi ve ilçelerinde de 3 kuyumcuyu daha dolandırdıklarını söyledikleri öğrenildi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlılar, bugün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. O anlarda şahısların yakınlarından biri gazeteciye saldırarak, "Görüntü alamazsınız" dedikten sonra kamuya açık alanda görev yapan gazetecinin polis ekipleri tarafından alınmasını istedi. Şüphelinin yakını polisin müdahalesiyle uzaklaştırıldı.
Kaynak: İHA