Pembe Köşk Özüne Dönecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Pembe Köşk’ün restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Pembe Köşk Özüne Dönecek
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit İlçesi, Hacıhasan Mahallesi’nde yer alan Pembe Köşk’ün restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. 19. Yüzyıl yapısı olan köşk, ahşap kısmı tarihi belgeler ışığında projelendirilerek aslına uygun olarak restore ediliyor. Taşıyıcı kısmı tamamen sökülen ve tarihi ahşap yapı elemanları korunan yapının zemin çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yapının mevcut kotları alınarak etrafındaki molozlar temizleniyor. Bodrum katta tas duvarların derz açma çalışmaları yapılıyor. Önümüzdeki günlerde yapının drenaj imalatına başlanacak.

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun tescillediği yapı Sırrı Paşa Konağı’nın alt kısmında komşusu olarak bulunuyor. Pembe Köşk, Yeşil Konak, Yumurtacı Mescidi ve Kapanca Sokak gibi tarihi bir dokuların merkezinde, İçkale surlarının yanında konuşlanıyor. Yapı restorasyon sonrası Kocaeli halkının hizmetine sunulacak. Yapının projesi ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından bilimsel verilerden yararlanılarak oluşturuldu. Proje için arşiv belgeleri araştırıldı, dönemin mimari analizleri yapıldı. Köşk’ün projesinin hazırlanma aşamasında en ince ayrıntılara kadar düşünüldü.

Köşkte giyotin pencere, dışa çıkmalı ikinci kat, eli böğründe ahşap çalışmalar, saçaklı kat silmeleri ve süslemeli ön cephe gibi mimari unsurlara dikkat edilecek. Ayrıca yapının projelendirilmesi esnasında yapılan çalışmalar önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Mevcut çatı katının geleneksel İzmit konut mimarisinde bulunan camlı çatı katının (cihannüma) değiştirildiği belirlendi. Bu nedenle orijinali bozularak çatı katına dönüştürülen cihannüma, restorasyonla tekrar eski haline kavuşacak.
Kaynak: İHA