Makinecilerin 2018 İhracat Hedefi 17 Milyar Dolar

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Dalgakıran: 'Yeni yılda yaklaşık yüzde 15 artışla 17 milyar dolar düzeyinde makine ihracatı hedefliyoruz' 'Dünya makine ihracatının toplam yüzde 3 artabildiği son 7 yılda Türk makinecileri yüzde 40 artış yakaladı'.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörün 2017 yılını yüzde 10,7 ihracat artışıyla toplam 14,9 milyar dolar ihracatla tamamladığını belirterek, "Yeni yılda yaklaşık yüzde 15 artışla 17 milyar dolar düzeyinde makine ihracatı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.

Dalgakıran yaptığı yazılı açıklamayla, sektörün 2017 yılını değerlendirerek 2018'e ilişkin hedeflerini paylaştı.

Sektörün 2017 yılını yüzde 10,7 ihracat artışıyla toplam 14,9 milyar dolar ihracatla tamamladığını belirten Dalgakıran, "Dünya makine ihracatının yüzde 22 gerilediği 2009 krizi sonrasındaki dönemi en iyi ülkemiz değerlendirdi. Dünya makine ihracatının toplam yüzde 3 artabildiği son 7 yılda Türk makinecileri yüzde 40 artış yakaladı. Baktığımız zaman geçen yılın son çeyreğinde de makine-teçhizat yatırımlarındaki artış sanayi rakamlarımıza, sanayideki üretim artışı da Türkiye'nin toplam ihracatına olumlu yansıdı. Yeni yılda da yaklaşık yüzde 15 artışla 17 milyar dolar düzeyinde makine ihracatı hedefliyoruz." bilgilerini verdi.

Bu yıl ihracat pazarlarında önemli bir açılım yaptıklarını ifade eden Dalgakıran, şunları kaydetti:

"Brexit kararı ve Katalonya krizi gibi pek çok sorunun hakim olduğu Avrupa genelinde ciddi bir ihracat artışı sağladık. Rusya'ya yaptığımız makine ihracatı yüzde 54 arttı. Dünya genelinde Türk makinelerine ilgi artarken, yerli sanayicimiz de boş durmadı. Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekteki yüzde 11,1'lik büyüme başarısında makine-teçhizat yatırımlarındaki yüzde 15,3'lük artış ile makine imalatındaki takvim etkisinden arındırılmış yıllık yüzde 16 üretim artışının büyük bir etkisi var. Neticede yatırımların sanayideki üretim artışına yansıdığını, Türkiye'nin ihracat artışında makine sektörünün kritik bir rol oynadığını görüyoruz."

- "Çin'in toplam ithalatı içinde makineler önemli yer tutuyor"

Makine İhracatçıları Birliği olarak bu yıl katıldıkları tüm fuarlarda ve toplantılarda Türk makine sektörünü başarıyla temsil ettiklerini aktaran Dalgakıran, yürüttükleri faaliyetlerle ihracatçı firmalara yol gösterici olmaya çalıştıklarını belirtti.

Dalgakıran, yeni yıl itibarıyla Çin vizesi başvurularında online sisteme geçildiğini ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Çin ile yapılan anlaşmaya göre, üye firmalarımızın ticari vize başvurularında davet mektubu talep edilmeyecek, Çin'de bulunan bir firmadan temin edecekleri davet mektubu üyelerimizin vize almaları için yeterli olacak. Çin dünyanın en büyük makine ihracatçılarından biri ama Çin'in toplam ithalatı içinde makineler çok önemli bir yer tutuyor.

Pazar çeşitliğimizi artırmak ve ihracatta sürekli yükselttiğimiz çıtayı daha yukarı taşımak için çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz. Bu noktada Uzak Doğu ülkelerinin çoğunda makinelerimize yüzde 30 civarında vergiler uygulandığını, oysa onların makinelerinin ihmal edilebilir düzeyde gümrük vergileriyle ithal edildiklerini vurgulamak isterim. Dünya makine pazarının üçte birini oluşturan bu ülkelere yüksek vergiler nedeniyle henüz ciddi bir satış yapamadığımız dikkate alınırsa, makinecilerimizin ihracattaki başarısı daha çarpıcı hale gelecektir."
Kaynak: AA