Liseli Gençler İzmir Ekonomi'de Mesleklerini Seçti

Değişen sınav sistemiyle birlikte üniversiteli olmak için Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencileri, geleceğin mesleklerini İzmir Ekonomi Üniversitesinde öğrendi.

Liseli Gençler İzmir Ekonomi'de Mesleklerini Seçti
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Konferans Salonunda gerçekleşen “5. Mesleğimi Seçiyorum” etkinliğinde öğrenciler, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan ve Eğitim Danışmanı Sadık Gültekin’i dinledi. Meslekler hakkında bilgi alan bin 300 öğrenci, 1 gün boyunca üniversiteli olurken, akademisyenlere ilgi duydukları mesleklerin eğitimini ve kariyer imkanlarını sordu.

Öğrencilerle deneyimlerini paylaşan İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, üniversite kurma isteğinin yaşadıklarında saklı olduğunu belirterek, “Kendimden örnek vererek yol göstermek istiyorum. Siyaset amaçlı iktisat okudum. Memur çocuğu olarak standart bir öğrenci yaşamım oldu. Üniversitede eğitim alırken hoca geldi kitabını açtı okudu okudu gitti. Fabrika gibi bir yerdi. Öğrenciyle hocanın temas kurma imkanı yoktu. Üniversite kurma hayalim o zamandan başladı.

Yaşadıklarım amaçsız bir eğitim idi. Bu şekilde üniversiteyi bitirdim. Sonunda ekonomik özgürlüğümü elde ettim. Hiçbir meslek eğitimi almadan da bir şeyler olmayı başardım. İşte bu nedenle üniversite kurma isteği yaşadıklarımda saklıdır” dedi.



“Hayallerimle bu noktaya geldim”

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin sadece diploma veren bir eğitim kurumu olmadığını, işe hazır gençler yetiştirme amacıyla 17 yıl önce kurulduğunu aktaran Başkan Demirtaş, Türkiye’de işsizlik sorunun bulunmadığını, işe uygun çalışacak eleman sorunun olduğunu vurguladı. Başkan Demirtaş, “Hayallerimle bu noktaya geldim, üniversite kurdum ve işe hazır öğrenci yetiştirmeyi hedefledim. Bunu başarmanın mutluluğunu içerisindeyim. Bugün öğrencilerimiz çok iyi yerlerde” diye konuştu.



“Sevdiğiniz mesleği seçin”

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan da meslek seçiminin kişinin hayatını etkilediğini belirterek, “Başarılı olmak istiyorsanız sevdiğiniz mesleği seçin. Üniversiteye geldiğinizde derslerin geçmek için olmadığını anlayacaksınız. Burada aldığınız derslerin hepsi bilginizi yapılandırmak için kurgulanır” dedi.

Eğitim Danışmanı Sadık Gültekin ise 2 milyon 300 bin adayın sınava katılacağına dikkat çekerek, “23–24 Haziran’da amansız bir yarış olacak. Gününüzün saatinizin kıymetini bilin. Fiziksel ve ruhsal sağlığınıza, beslenme ve uykunuza dikkat edin. Televizyon yok. Bilgisayar az. Önünüzde acımasız bir eleme sistemi var. Yeni sınav sisteminde sorular azaldı ama konular değişmedi. Örneğin coğrafyada öğrenmeniz gereken 40’a yakın konu varken, alan yeterlilik sınavında 6 soru var. 6 sorudan kaç tane yanlış yapacaksınız. Bu lüksünüz kalktı. Başarmak istiyorsanız çalışmaya devam edeceksiniz ve pazarlık yapmayacaksınız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA