Kayseri'deki FETÖ/PDY Davalarında Karar

'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla yargılanan, aralarında eski öğretim görevlisi ve polisin de yer aldığı 11'i tutuklu 12 sanığa, 1 yıl 6 ay 22 gün ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davalarda yargılanan 12 sanık hapis cezalarına çarptırıldı.

Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalarda, tutuklu sanıklar Mustafa Akyel, Murat Aydın, Cüneyt Göçmez, Mustafa Işıkbulanoğlu, Numan Muhammed Ünlütürk, Ahmet Köseoğlu, Çağrı Şakalar, Mehmet Temizkan, Yaşar Bıyık, Yaşar Karagülle ve İlhan Akyüz, tutuksuz yargılanan Hasan Dalarslan ile avukatları hazır bulundu.

Ayrı bir dosyadan tutuksuz yargılanan, sanıklardan Şakalar'ın eşi, mahkemede tanık olarak dinlendi. Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak çalıştığını ve meslekten ihraç edildiğini belirten Şakalar'ın eşi, Kayseri'de bir firmada genel müdür olarak görev yaptığını söyledi.

Boşanma aşamasında olduğunu ve geçen ekim ayında yapılan duruşmada mahkemeye ulaşan raporların ardından kaldığı cezaevine giderek kocasıyla görüştüğünü kaydeden eş, şunları anlattı:

"Eşimle evliliğim boyunca, onun bu yapıya olan yakınlığı nedeniyle aramızda tartışmalar yaşandı. Erciyes Üniversitesi lojmanlarında kalıyorduk. Bu üniversitede öğretim görevlisi olan eşim soruşturma ve kovuşturma aşamasında iddiaları reddetse de geçen duruşma mahkemeye ulaşan raporlarda kaldığımız yere yakın baz istasyonundan alınan telefon sinyallerinde ByLock'a bağlandığının tespit edildiğinin bildirilmesi üzerine cezaevinde kendisiyle konuştum. Israrım üzerine telefonuna ByLock programını indirdiğini ve kullandığını söyledi. Benim kullandığım telefona da bu programı indirdiğini söyledi. Telefonumu kayınvalideme vermemi, onun telefonuna alarak kullanmamı istemişti. Başta bunu neden yaptığını anlamamıştım. Daha sonra işi karıştırmak için böyle bir şey yaptığını anladım."

Sanık Şakalar da ifadesinde, eşinin telefonunun internetini kendisinin kullandığını ve o hatla ilgili cezai bir yükümlülük varsa kendisine ait olduğunu söyledi. Şakalar, eşine, "Kendi telefonuma ve senin telefonuna ByLock programını indirdim." diye bir ifadesinin olmadığını öne sürdü.

Sanıklardan eski polis Yaşar Bıyık'ın avukatı da müvekkilinin önceki duruşmalarda ByLock programını meraktan kurduğunu, ardından bir kez daha indirdiğini, kendi kendine mesaj attığını ve bir faydasını da görmeyince kaldırdığını söylediğini anımsattı.

Avukat, müvekkilinin 7 binin üzerinde çıkan ByLock kullanımına ilişkin ise bunun "Mor bey"inden kaynaklandığını düşündüklerini iddia etti.

Tutuksuz sanık Dalarslan ise etkin pişmanlık hükümleri kapsamında bildiklerini samimi olarak anlattığını dile getirerek, beraatini istedi.

Diğer sanıklar da haklarındaki iddiaları reddetti. ByLock kullanmadıklarını savunan diğer sanıklar, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Temizkan ve Akyüz'e, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 9 yıl, Işıkbulanoğlu ve Şakalar'a 7 yıl 6 ay, Akyel, Aydın, Göçmez, Ünlütürk, Köseoğlu, Bıyık ve Karagülle'ye 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Etkin pişmanlıktan yararlanan Dalarslan'ı 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptıran heyet, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını kararlaştırdı.

Örgütün mahrem yapılanması içinde yer alan, ByLock ve Eagle kullandığı, örgütün emir ve talimatları doğrultusunda Bank Asyaya yüklü miktarda para yatırdığı iddia edilen sanık Akyüz ile Temizkan'ın tutukluluk durumunun devamına hükmeden mahkeme heyeti, diğerlerinin ise yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi.

Öte yandan, aynı mahkemede görülen diğer duruşmada, tutuksuz yargılanan D.Ş'nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının açıkladığı 11 bin 480 cep telefonunun, kullanıcı iradesi dışında ByLock'a yönlendirildiği listede isimleri bulunduğu gerekçesiyle beraatin kararlaştıran mahkeme heyeti, sanıklar E.U, A.A, Ö.G. ve H.H.İ'nin delil yetersizliğinden beraatine hükmetti.
Kaynak: AA