Doğu Kollektör Hattı Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Doğu Kollektörü Hattı’nın temel atma töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Doğu Kollektör Hattı Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi
Battalgazi ilçesinde gerçekleştirilen temel atma programının açılışında konuşan MASKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir, 2017 yılı için planladıkları altyapı çalışmalarının 818 kilometre olmasına rağmen hedeflerini aşarak 972 kilometrelik hat çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

4 yıl içinde toplamda 2 bin 433 kilometrelik altyapı çalışması yaptıklarını belirten Özdemir, “Malatya merkezde kanalizasyona bağlı nüfus yüzde 94 oranında. Doğu Kollektörü Hattı Çalışması tamamlanmasıyla birlikte günlük ortalama atıksu miktarı 30 bin metreküp artacak. Böylece tesisimizde toplam 150 bin metreküplük atıksu arıtılacak. Malatya merkez için kanalizasyona bağlı nüfus oranı Avrupa standartlara yani yüzde 97’lere ulaşmış olacak” dedi.

Törende daha sonra söz alan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise MASKİ Genel Müdürlüğünün idari yapılanmasını çok hızlı tamamlayarak bölgenin en büyük idari binasını Malatya’ya kazandırdığını ifade ederek, “Uzun yıllar Malatya’ya hizmet edecek ana merkez ve ilçelerde yapılanmasını tamamladı. Master planları yaparak stratejik plan ortaya koydu ve yıllara göre adım adım gerçekleştiriyor. Kurulduğu günden beri her geçen gün iş yapma kabiliyetini yükselterek bugün 2 bin 400 kilometrelik altyapı çalışması gerçekleştirdi” diye konuştu.

Son 44 yılın en kurak yılını yaşandığını anımsatan Çakır, “Merkez kaptaj suyumuzun seviyesi geçen sene ve bu sene en düşük rakamları gösterdi. Geçen yıl su seviyesinin düştüğü zaman üst katlara su çıkmıyordu. MASKİ’nin gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde çok şükür bu sene su sıkıntısı yaşamadık. MASKİ Genel Müdürlüğümüz oluşabilecek risklere karşı önlem almak için saniyede 700 litre su hacmine sahip 35 tane sondaj çalışması gerçekleştirdi. Uzun vadeli planlar yaparken bir yandan da risklere karşı çalışmasını yürütüyor. MASKİ’nin çalışması sadece merkezle sınırlı değil. 11 ilçemizde yaptığı hummalı çalışmalarla içme suyu ve kanalizasyon altyapısını tamamen yeniliyoruz” dedi.

Doğu Kollektörünün çok önemli bir çalışma olduğunu da sözlerine ekleyen Çakır, "33 km’lik bir hat. Ana hat olduğu için 1000’lik 800’lük devasa borular kullanıyoruz. Bu nedenle maliyeti çok yüksek. 2. Etabında 95 kilometrelik çalışmalar yapılacak" ifadelerine yer verdi.

Malatya Valisi Ali Kaban’da bu yıl su ile ilgili ciddi bir sıkıntının yaşanmamasının kayıp- kaçak konusunda MASKİ’nin gerçekleştirdiği planlı çalışmalar sayesinde olduğunu söyledi.



Yerin altına yapılan yatırımın çok görülmediğini dile getiren Kaban, “Ancak kriz anında fark edilir. Suda kesinti, kısıtlama olduğunda eğer iyi idare etmemiş, kayıp kaçağı kontrol edememişseniz yapılan işin sıkıntısı ortaya çıkar. Bu sene su ile ilgili ciddi bir sıkıntı yaşamıyorsak kayıp kaçak hususunda MASKİ’nin gerçekleştirdiği planlı çalışmalar sayesindedir. Suyun olmadığı yerde insan varlığını devam ettirebilmek mümkün değil. Suyun yeryüzündeki dolaşım sistemi milyonlarca yılın oluşturduğu bir dengeden oluşmaktadır” dedi.

Törende son olarak söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise altyapı yatırımlarının belediyeler için riskli yatırımlar olduğunu ifade ederek, “Bütün belediyeler bu konuya girmeye tereddüt ederler. Ancak bir şehrin gelişmesi ve büyümesi için altyapı yatımları çok önemlidir. Modern ve yaşayan bir şehir inşa etmek istiyorsak öncelikle altyapıyı sağlamlaştırmalıyız. 2017 yılında Malatya’da kamu yatırımlarının muhasebesini yaptık. Malatya’da AK Parti belediyeciliği diğer illeri de kıskandıracak şekilde hizmet yapıyor. Şehrin sosyal ekonomik durumunun düzelmesinde belediyelerimizin çok önemli katkısı var” şeklinde konuştu.

Malatya’nın yatırımlarının artmasında önemli gelişim gösterdiklerini vurgulayan Tüfenkci, “Malatya’nın Doğu bölgesinin kanalizasyon sıkıntısı şehrimizin kanayan yarasıydı. Vatandaşlarımızdan çok tepki alıyorduk. Kanalizasyon altyapısının yenilenmesi için taleplerde bulunuyorlardı. 2. Etabıyla beraber düşündüğümüzde bu bölgelerimizin farklı bir gelişime kavuşacağını göreceğiz. Şehrimizi sağlıklı bir şekilde büyütmek istiyoruz. Sağlıklı kentlerin huzur içinde güvenli bir liman olması, yaşanılabilir bir kent olması için ortak çalışmalar yapıyoruz. Emeği geçen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bu yatırımın Malatya’ya ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Doğu Kollektörünün temeli Bakan Tüfenkci ve diğer protokol üyeleri tarafından atıldı.
Kaynak: İHA