AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık Açıklaması

'Milletimizi 2002'den itibaren başımızın üstünde taşıdık, taşımaya da devam edeceğiz. Birbirimize sırt çevirmeden kardeşçe yaşadığımız ülkemizde nifak tohumu ekmek isteyenlere fırsat vermedik ve vermeyeceğiz' '(2002 öncesi) O gün sosyal yardımlara ayrılan bütçe sadece 1,3 milyar iken şu anda sosyal yardım ve hizmetlere ayrılan bütçe tam 50,2 milyara çıkmış vaziyette' 'Şu anda toplamda 521 bin vatandaşımıza evde bakıyoruz'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Milletimizi 2002'den itibaren başımızın üstünde taşıdık, taşımaya da devam edeceğiz. Birbirimize sırt çevirmeden kardeşçe yaşadığımız ülkemizde nifak tohumu ekmek isteyenlere fırsat vermedik ve vermeyeceğiz." dedi.

Çalık, bir otelde organize edilen, "Sosyal Politikalarda Gönül Adımları Trabzon'u Dinliyoruz" adlı programın açılış bölümünde yaptığı konuşmada, 2002'de gönül kapılarını kendilerine açan milletin gönlündeki yerlerini hala emin şekilde koruduklarını söyledi.

Milletin gönlündeki yerlerini pekiştirmek için Türkiye'yi adım adım dolaştıklarını belirten Çalık, gönül adımları kapsamında Hakkari'den başladıkları programa Trabzon'da devam ettiklerini anlattı.

Çalık, Trabzonluların hasletleri hakkındaki görüşlerini paylaşarak, 15 Temmuz gecesi verdikleri demokrasi mücadelesi dolayısıyla yüreği ve sözü mert, içinden terörist çıkarmayan, vatansever ve milli duruşuyla Türkiye'ye örnek olan Trabzonlulara teşekkür etti.

Sosyal politikanın, toplumların bir arada yaşamalarının formülü olarak ifade edildiğini vurgulayan Çalık, sosyal politikaların bir başka amacının ise milli kaynaşma ve milli refahı sağlamak olduğunu aktardı.

Çalık, 15 yıl boyunca yapmak istedikleri en önemli hedefin, sosyal adalet ve sosyal refahı beraberce sağlamak olduğuna işaret etti.

Güçlü sosyal politikaları uygulayabilmenin yolunun, güçlü ekonomiden geçtiğine dikkati çeken Çalık, "Güçlü ekonominin yolu da siyasi istikrardan geçiyordu. Sizin vermiş olduğunuz desteklerle siyasi istikrarı ve devamında ekonomik istikrarı, demokratik istikrarı sağladık ve güçlü sosyal politikalarla ülkemize hizmet etmeye devam ediyoruz. 2002'den bu yana ekonomimizde yapılmak istenen birçok müdahaleye rağmen milletimizin dirayeti, Cumhurbaşkanımızın liderliği ile bütün engelleri aştık." diye konuştu.

Özellikle sosyal politika alanında yaptıkları uygulamalarda hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını belirten Çalık, "Sosyal devlet anlayışını inşa etmek adına uyguladığımız politikalar vatandaşımızın nezdinde çok ciddi kabul bulmuş vaziyette." dedi.

Çalık, "2002 öncesi Türkiye'deki sosyal devlet, asosyal bir devlet haline dönüşmüştü." ifadesini kullanarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Devleti var eden unsurun millet olduğunu unutmadan, ekonomik ve sosyal kalkınmayla destekledik ve sosyal devleti hep birlikte inşa ettik. Benimsediğimiz bu anlayışla sosyal yardımları, sosyal hizmetleri, sosyal güvenliği, sağlığı, eğitimi vatandaşımızı memnun edecek gözle baktık ve hizmetlerimizi bu şekilde inşa ettik. Sizin AK Parti'ye verdiğiniz destekler, bu icraatların en önemli aracıydı. Bizler milletimizi başımızın üstünde taşıdık, taşımaya devam edeceğiz. Memleketim Malatya'da şöyle bir söz vardır, 'Başımızın üstünde yeriniz var.' Biliyorum ki Trabzon'un da bu söz vazgeçilmezidir. Trabzon'un başımızın üstünde yeri var, milletimizin başımızın üstünde yeri var. Milletimizi 2002'den itibaren başımızın üstünde taşıdık, taşımaya da devam edeceğiz. Birbirimize sırt çevirmeden kardeşçe yaşadığımız ülkemizde nifak tohumu ekmek isteyenlere fırsat vermedik ve vermeyeceğiz."

- "Sosyal koruma bütçesi toplamda 335 milyara çıkmış vaziyette"

Çalık, 2002 öncesi Türkiye'de sosyal hizmetlere, sosyal güvenliğe ilişkin neler yapıldı yerine, aslında neler yapılmadı demenin daha doğru olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"O gün sosyal yardımlara ayrılan bütçe sadece 1,3 milyar iken şu anda sosyal yardım ve hizmetlere ayrılan bütçe tam 50,2 milyara çıkmış vaziyette. Bu ne demek? 2002 yılında bir yılda sosyal yardımlara harcanan bütçe şimdi sadece bir haftada harcanıyor. Sosyal koruma bütçesi toplamda 335 milyara çıkmış vaziyette. Sosyal koruma kapsamlı hazırladığımız bütçede özellikle en alt gelir seviyesi ile en üst gelir seviyesindeki farkı azaltmak adına uyguladığımız politikalara cevap bulmuş ve makası daraltmış vaziyetteyiz. Temel hedefimiz en üst gelir grubu ile en alt gelir grubu arasındaki farkı en aza indirgemek ve vatandaşlarımız arasında sosyal adaleti sağlamak."

Türkiye'de 2002 öncesi sosyal güvenliğin 65 milyon kişiden sadece 40 milyonunu kapsadığını anlatan Çalık, "Geride kalan 25 milyon vatandaşımız yeşil kartlıydı. Bu vatandaşlarımıza vakıflar aracılığıyla sağlık hizmeti sunuluyordu. Hastane kuyruklarında bekleyen vatandaşlarımızdan, cenazesi rehin kalan vatandaşımıza kadar çökmüş bir sosyal güvenlik sistemi vardı. Şimdi biz bütün Türkiye'yi, 80 milyonu sosyal güvenlik kapsamı içerisine aldık ve bu sosyal güvenlik kapsamıyla da bütün vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz." diye konuştu.

Çalık, evde bakım hizmetinin ilk kez AK Parti iktidarında uygulanmaya başlandığını vurgulayarak, "Şu anda toplamda 521 bin vatandaşımızı evde bakıyoruz. Yaşlımız, engellimiz varsa biz gidiyoruz evinde bakıyoruz. Milletimize hizmet en önemli şey. Halka hizmet biliyoruz ki Hakk'a hizmettir." dedi.

Programda şehit ailelerinden gazilere, gençlerden iş adamlarına kadar birçok kesimden katılımcıyı dinleyeceklerini ifade eden Çalık, toplantıdan çıkacak sonucu Ankara'ya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a rapor halinde ileteceklerini sözlerine ekledi.

AK Parti Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta ve Ayşe Sula Köseoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi'nin katıldığı toplantı, daha sora basına kapalı devam etti.
Kaynak: AA