Van'a 100 Milyonluk Yatırım

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), Van Gölü kirliliğinin önüne geçecek olan 100 milyonluk arıtma tesisi projesini hayata geçiriyor.

Van'a 100 Milyonluk Yatırım
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu; "Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Yapımı ve 24 Aylık İşletimi" projesi için 1 Şubat 2018 tarihinde ihale yapılacağını duyurdu. Van Gölü’nün, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli göllerinden biri olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, “Şu anki arıtma tesisi yaklaşık 30 yıl önce yapılmış, artık mevcut ihtiyacı karşılayamıyor. Ne yazık ki buraya gelen atık suyun üçte ikisi de göle akıyor. Bu da Van Gölü için ciddi bir sorun. Van Gölü’nün korunması amacıyla yeni arıtma tesisimizin ihalesini 1 Şubat 2018 tarihinde yapıyoruz. Projemiz hazır, 100 milyonluk maddi kaynağını da İller Bankasından aldık. Projeye güneş enerjisi tesisini de entegre ettik” dedi.

Yeni ihale ile mevcut arıtma tesisi tam kapasiteyle çalışabilecek. 1 milyon nüfusa yetecek seviyeye ulaştırılarak ve en az 40 yıl hizmet edecek şekilde tasarlanan projede, ayrıca çevre dostu koku giderme üniteleri de oluşturulacak. Tesisin tamamlanmasıyla birlikte ayrıca biyogaz ve güneş enerjisi üretimi de gerçekleştirilerek, tesisinin enerji tüketimindeki giderleri de VASKİ’ye yük olmaktan çıkmış olacak. Arıtma tesisi çıkış suyu Van Gölü’ne verilmeden önce suda bulunan bakteri ve virüslerde dezenfeksiyon prosesi ile uzaklaştırma işlemi yapılacak.

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş da, "Van’ın yıllardır beklediği proje nihayet hayata geçiyor. Valimiz Murat Zorluoğlu’nun büyük emekleri ile bugünlere gelindi. Artık Van Gölü hep mavi kalacak. Vanlılara bu büyük proje hayırlı olsun. Yıllardır ihmal edilen büyük bir çevre kirliliğinin önüne geçilmiş oldu. VASKİ bundan sonra da yeni projeleri ile Van’ın geleceğini şekillendirmek için çalışacak" dedi.

Arıtma tesisinin ihaleye çıkması haberini müjde olarak aldıklarını belirten Vanlılar ise, “Bu Van için tarihi bir adımdır. Yıllardır bugünü hasretle bekledik. Bizler için bir rüya gibiydi, gerçeğe dönüştü. Van halkı bu hizmette emeği geçenleri unutmayacaktır. Bu Van için büyük bir adımdır. Emeği geçen başta valimiz ile VASKİ Genel Müdürümüze teşekkür ederiz" dediler.
Kaynak: İHA