Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali

Bu yıl 36'ncısı düzenlenecek Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali kapsamında "2'nci Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu"nun yapılacağı bildirildi.

Selçuk Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İzmir'in Selçuk ilçesi, her yıl düzenlenen ve Türkiye'nin birçok ilinden yüksek katılımın olduğu "Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali"ne hazırlanıyor. 21 Ocak'ta yapılacak festival öncesinde sosyal ve fen bilimleri alanlarında deve yetiştiriciliği konularının masaya yatırılacağı bir sempozyum düzenlenecek.

Hollanda, Fransa, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Sudan ve Cezayir ile Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılacağı sempozyum, 18 Ocak'ta Selçuk Belediyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Salonu'nda düzenlenecek.

Sempozyumda, "sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında deve yetiştiriciliği, deve ırkları ve melezleme, deve sağlığı, hastalıkları ve tedavileri, dünyada ve Türkiye'de devecilik kültürü, deve güreşleri ve yerel yönetim, kültürel miras ve turizm bağlamında Anadolu devecilik kültürü" gibi konu başlıkları altında sunumlar yapılacak.

- En süslü deve yarışması ve sergi

36'ncı Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali çeşitli etkinliklere de sahne olacak.

Selçuk Efes Kent Belleği'nde, 17 Ocak'ta saat 19.30'da Doç. Dr. Nurgül Begiç'in "Bir Deveden Bir Keçeden" adlı sergisi açılacak.

Alanında bir ilk olan sergide Begiç'in deve yününden yapılan keçe çalışmaları sergilenecek.

Aynı yerde ressam Asuman Saltuk'un da deve güreşlerini resmeden bir suluboya resim sergisi açılacak.

Festival öncesinde bir gelenek haline gelen "7'nci Altın Havan En Süslü Deve Yarışması", 20 Ocak saat 13.00'de İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek.

- "Deve Güreşleri somut olmayan kültürel miras yolunda ilerliyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'nin "deve güreşlerinin Kırkpınar'ı" olduğunu belirtti.

Bu yıl 2'ncisini düzenleyecekleri Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu'nun önemine dikkati çeken Bakıcı, "Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri, 'somut olmayan kültürel miras' yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kentimizin tarihi değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının yanı sıra 'Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne de girmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Zeynel Bakıcı, 21 Ocak'ta tüm vatandaşları Pamucak Güreş Arenası'ndaki festivale davet etti.

Kaynak: AA