Mandalar Dondurucu Suyun Altındaki Otla Besleniyor

Hava sıcaklığının kış mevsiminde sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Van'ın Çaldıran ilçesinde, Kaz Gölü Çayı'nın zeminindeki taze otlar, mandalar için besin kaynağı oluyor Kaymakam Dundar: 'Mandalar, her taraf karla kaplandığında ve buz oluştuğunda gölün altındaki otlarla besleniyor'.

NECAT HAZAR - Türkiye'nin en soğuk yerleşim yerlerinden Van'ın Çaldıran ilçesinde mandalar, Kaz Gölü Çayı'nın zeminindeki taze otlarla besleniyor.

Hava sıcaklığının kış mevsiminde sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü ilçede yaşayan besiciler, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Kaz Gölü Çayı'na getirdikleri hayvanlarının suyun altındaki otlarla karınlarını doyurmasını sağlıyor.

Besiciler bu sayede hem kışın yemden tasarruf sağlıyor hem de mandaları taze otla besleyerek süt verimini artırıyor.

Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tekin Dundar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yoğun bir şekilde hayvancılık yapıldığını, bu hayvanlar arasında mandaların da bulunduğunu söyledi.

Mandaların özellikle kış mevsiminde dondurucu havada suyun altından çıkardıkları otlarla beslendiğini anlatan Dundar, "İlçeye yakın bir mesafedeki gölde, Allah'ın bir hikmeti, suyun altında yosun türü bir ot yetişiyor. Mandalar, her taraf karla kaplandığında ve buz oluştuğunda gölün altındaki otlarla besleniyor." dedi.

- "Türkiye'nin en soğuk ilçesi"

Dundar, besicilerin mandalardan elde ettiği sütle yoğurt yaparak aile bütçelerine katkı sağladıklarını dile getirdi.

Bir yerde soğuk hava ve kar varsa bu durumun sadece olumsuz taraflarını görmenin doğru olmadığını vurgulayan Dundar, şöyle konuştu:

"Burası Türkiye'nin en soğuk ilçesi. Şu an bile öğle ortası olmasına rağmen sıcaklık sıfırın altında 15-18 derece ama soğuk sadece burada yok. Dünyanın gelişmiş ülkeleri hemen hepsi soğuk memleketler. İsviçre, Kanada ve Norveç olsun, buralarda bizden çok kar, buz ve soğuk var ama oradaki insanlar çalışmayla memleketlerini bir yerlere getirmişler. Biz neden yapmayalım? Biz neden bu potansiyelden yararlanmayalım? Bu işin sihirli sözcüğü çalışmak ve emek vermektir."

Besiciler ise kışın hayvanlarını çaya getirerek taze otla beslediklerini ve bu otlarla beslenen mandanın sütünden yapılan yoğurdun çok sağlıklı olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA