Hakkari'de 'PLC Sayaç Ve Ar-GE' Projesi

Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ), kayıp ve kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek, enerji kalitesini artırmak amacıyla "PLC Sayaç ve Ar-GE" projesini Hakkari'de uygulamaya başladı.

VEDAŞ'tan yapılan açıklamada, Hakkari'nin yeni teknoloji sayaçlar ile daha kaliteli enerjiye kavuşacağı belirtildi.

Tüketicilere daha iyi hizmet sunmak, arıza kaynaklı kesintileri minimize etmek, kayıp ve kaçak elektrik kullanımının önüne geçerek enerji kalitesini artırmak amacıyla geliştirilen PLC Sayaç Ar-Ge projesini Van, Muş ve Bitlis illerinden sonra Hakkari genelinde de uygulamaya başladıkları aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapsamda sayaçların aboneden uzaklaştırılması, uzaktan izlenmesi ve kontrolü ile abone bağlantı hatlarının tamamen yenilenmesi hedeflenmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yüksek kayıp ve kaçak oranı olan bölgelerde teknoloji tabanlı önleyici çalışmaların yapılmasına yönelik karar almasından sonra harekete geçmek zorunda kalan şirketimiz, PLC Sayaç Ar-Ge projesini Bakanlık ve EPDK onayı ve talimatıyla pilot bölgede alınan başarılı sonuçlar sonrasında hizmet bölgesi genelinde Ar-Ge Projesini yayma kararı almıştır. Bu bağlamda kayıp kaçak oranı yüksek olan diğer dağıtım şirketlerinde de çalışmalar EPDK ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığının bilgisi ve talimatları doğrultusunda hayata geçirilmiştir."

Açıklamada, ayrıca "PLC Sayaç Ar-Ge projesinin tamamlandığı bölgelerde voltaj düşüklüğü, trafo yanması, gerilim dalgalanması gibi kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu bölgelere has kronik sorunlar çözüme kavuşmuştur. Aynı zamanda uzaktan şebekenin ve abonenin izlenmesi sağlanmış olup, bu sayede şebekede yük dengelenmesi, şebekede oluşan kesintilerin sayı ve süresinin tespiti, uzaktan endeks okunması, faturalama yapılması sağlanmış bu da ülke ekonomisine ciddi ekonomik katkılar sunmuştur. Gerek Bakanlığımızın aldığı kararlar gerekse de şirketimizin vizyon ve misyonu doğrultusunda hayata geçirdiğimiz Ar-Ge projemizi Hakkari'de de hayata geçirerek halkımıza daha kaliteli enerjiyi kesintisiz bir şekilde sunacağız."ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA