Gıda Yüksek Mühendisi Samancı Propolisi Anlattı

Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü tarafından yürütülen projede, propolisin nar suyundan 80 kat daha fazla antioksidan madde içerdiği ve çok kuvvetli bir antioksidan olduğu ortaya koyulduğu belirtildi.

Gıda Yüksek Mühendisi Samancı Propolisi Anlattı
Samancı dünyada bilinen en güçlü antioksidanlardan propolisi anlattı. Samancı’nın koordinasyonunda, İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü tarafından yürütülen projede, propolisin nar suyundan 80 kat daha fazla antioksidan madde içerdiği ve çok kuvvetli bir antioksidan olduğu ortaya koyuldu.

Propolisin arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip doğal bir arı ürünü olduğunun altını çizen Samancı, “Propolis, kovandaki mikropları yok etmek ve arı ailesinin sağlığını korumak için kullanılıyor. Propolis kovanda hangi görevi görüyorsa, doğru işlendiği takdirde insan vücudunda da aynı etkileri gösteriyor. Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı oluyor. Düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olan propolis hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından rahatlıkla tüketilebiliyor.”dedi.

Aslı Elif Tanuğur Samancı, yapılan bilimsel çalışmalar ile propolisin solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu ve vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığının bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğuna da dikkati çekti.

"Kendi markasını oluşturdu"

Aynı zamanda BEE’O Arı Ürünleri Genel Müdürü olan Aslı Elif Tanuğur Samancı, Çin’den ithal edilen propolisin yerli üretimini başlatmak üzere profesyonel hayatından ayrılarak kendi firmasını kurduğu ve markasını oluşturduğunu bildirildi.

Samancı, Türkiye’de ilk kez sözleşmeli arıcılık modeliyle yerli propolis üretimini başlattı ve propolisi insan tüketimine uygun hale getirerek içerisindeki yararlı bileşenlerden vücudun maksimum oranda faydalanmasını sağlayacak özütleme yöntemini geliştirdiği belirtildi.

Kendisi arı ürünleri alanında 17 yılı aşkın deneyimiyle, kovandan sofraya ürünlerin doğallığı ve biyolojik aktivitesini koruyarak tüm Türkiye’ye ve dünyaya ulaştırmaya devam ettiği bildirildi.

Kaynak: İHA