Fransa'da Tarihi Makaleler 'Düşünce Özgürlüğünün Sınırlarına' Takıldı

İkinci Dünya Savaşı döneminde kaleme alınan, ırkçı ve antisemit içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle basılmayan ünlü Fransız yazar Celine'e ait makalelerin yeniden baskısı gelen tepkiler üzerine askıya alındı.

Fransa'da bir yayınevi, İkinci Dünya Savaşı döneminde kaleme alınan, ırkçı ve antisemitist içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle uzun süre basımı yapılmayan ünlü yazar Louis-Ferdinand Celine'e ait makalelerin yeniden basımı projesini askıya aldığını duyurdu.

Europe 1 radyosunun haberine göre, Celine'e ait eserlerin basımını üstlenen Gallimard Yayınevi, Fransız yazarla ilgili son dönemde ülke kamuoyunda yapılan tartışmalardan dolayı açıklama yaptı.

Gallimard'ın açıklamasında, "döneme dair hassasiyet, metodolojik ve hatırata dair şartların oluşmadığı" gerekçe gösterilerek makalelerin yayınlanmasının askıya alındığı kaydedildi. Gallimard daha önce yaptığı açıklamada ise makalelerin kitap haline getirileceği haberleri üzerine baskılarla karşılaştığını ve yayınevlerinin otosansüre mecbur bırakılmaması gerektiğini vurgulamıştı.

Makalelerin yeniden basılacağı tartışmalarının gündeme geldiği günlerde bir açıklama yapan Başbakan Edouard Philippe, metinlerin basılmasından korkmadığını fakat açıklamalara da yer verilecek şekilde okuyucuya sunulması gerektiğini kaydetmişti.

Philippe'in, "Celine ve eserlerinin Fransız edebiyatının merkezinde bir yer işgal ettiğini" hatırlatması üzerine ırkçılık ve antisemitizm karşıtı çevrelerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Dünya üzerinde eserleri en çok tartışılan ve alıntı yapılan 20. yüzyıl Fransız yazarlarından biri olarak gösterilen Celine'in, 1937,1938 ve 1941 yıllarında kaleme aldığı üç ırkçı ve antisemitist makalenin "Polemik yazılar" adıyla kitap haline getirileceği belirtilmişti.

Fransa'nın Almanya tarafından işgali ve sonrasında ülkedeki durumu anlatan makaleler uzun süre eleştiri konusu olmuş, yazarın o döneme dair fikirlerinin "düşünce özgürlüğü" kapsamında değerlendirilebileceği kaydedilmişti.

Kaynak: AA