Çin Devlet Başkanı'ndan Güney-Kuzey Kore Görüşmesine Destek

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Güney Koreli mevkidaşı Moon Jae-in’i telefonla arayarak Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki temasların başlamasına desteğini bildirdi.

Şi Jinping, telefon görüşmesinde, Moon’a Çin’in daima Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin gelişmesini, tarafların uzlaşmasını ve işbirliği yapmasını desteklediğini söyledi.

Şi Jinping, görüşmede Çin’in Kore Yarımadası sorununun aşamalı olarak çözülmesi için iki tarafın “Koreler arası” diyalog ve temasları ilerletmesine destek verdiğini vurguladı.

Kuzey Kore ve Güney Kore, yaklaşık iki yıl aradan sonra Salı günü ateşkes köyü olarak bilinen Panmunjom’da bir üst düzey görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, taraflar arasında askeri diyalog yapılması, Kuzey Kore’nin Güney Kore’de düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları’na katılması ve kırmızı hattın açılması hususlarında uzlaşıldı. Kuzey Kore nükleer krizinde askeri çözüme kesinlikle karşı çıkan Pekin, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini durdurmasını, buna karşılık olarak ABD ile Güney Kore’nin de büyük çaplı ortak askeri tatbikatlarını sonlandırmasını istiyor.
Kaynak: İHA