Van Gölü İçin 100 Milyon Liralık Arıtma Tesisi

Van Gölü'nde yaşanan kirliliğin önüne geçebilmek için hazırlanan 100 milyon lira maliyetli 'Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi' projesinin ihalesi 1 Şubat'ta yapılacak İki yıl içerisinde tamamlanması öngörülen tesis, bir milyon nüfusun kanalizasyon atığını 2050 yılına kadar arıtabilecek Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu: 'Yeni atık su arıtma tesisi son teknolojiyle donatılacak. Tesis faaliyete girdiğinde artık Van Gölü bir daha kirlenmeyecek. Göl, gerçek anlamda kurtulmuş olacak'

Van Gölü İçin 100 Milyon Liralık Arıtma Tesisi
SITKI YILDIZ -Van Gölü'nde yaşanan kirliliğin önüne geçebilmek için hazırlanan arıtma tesisi projesinin iki yıl içinde tamamlanarak faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 30 yıl önce Van Gölü sahilinde yaptırılan Van Atık Su Arıtma Tesisi, kapasite ve teknolojik yetersizlikler nedeniyle arıtamadığı tonlarca suyu her gün göle bırakarak kirliliğe neden oluyor.

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (VASKİ), bu durumun önüne geçebilmek amacıyla, "Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" projesini hazırladı.

Yaklaşık 100 milyon lira maliyetli projenin ihalesi, 1 Şubat'ta yapılacak.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü'nün kent ve bölge için büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Görevi devraldıklarında Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerinin kanalizasyon atıklarının en az üçte ikisinin hiç arıtılmadan doğrudan göle deşarj edildiğini aktaran Zorluoğlu, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını, bu nedenle hemen konuyla ilgili çalışma başlattıklarını anlattı.

Van Gölü'nün korunması, gelecek nesillere temiz şekilde bırakılması gerektiğinin altını çizen Zorluoğlu, "Bununla ilgili arkadaşlarımız çok süratli bir çalışma yaptılar. Bir taraftan da merkezi idareden kaynak arayışına girdik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve hükümetimize Van olarak müteşekkiriz. Bu kaynağı temin ettik. Az değil, 100 milyon liraya yakın bir maliyeti var bu büyük projenin." dedi.

- "Tesis, son teknolojiyle donatılacak"

Zorluoğlu, yeni yapılacak tesiste enerji maliyetini düşürebilmek için güneş enerjisini de projenin içerisine dahil ettiklerini belirtti.

İki yıl içerisinde tamamlanması öngörülen tesisin, bir milyon nüfusun kanalizasyon atığını 2050 yılına kadar arıtabileceğini dile getiren Zorluoğlu, "Yeni atık su arıtma tesisi son teknolojiyle donatılacak. Tesis faaliyete girdiğinde artık Van Gölü bir daha kirlenmeyecek. Göl, gerçek anlamda kurtulmuş olacak." diye konuştu.

Zorluoğlu, tesisin, belediyenin yapacağı çok büyük bir çevresel proje olduğunu vurguladı.

Van'ı geçen yıl 500 binin üzerinde yabancı turistin ziyaret ettiğini dile getiren Zorluoğlu, şöyle konuştu:

"Turistler Van'a iki amaçla geliyorlar. Biri eğlenme ve dinlenme, ikincisi ticaret. 'Eğlenme ve dinlenme' dendiğinde Van Gölü bir numaraya geliyor. Harika, muhteşem koyları olan bir göl. Yaz ayları boyunca sahillerde, plajlarda, koylarda birçok insanı görmek mümkün. Turistler için çok cazip mekanlar bunlar. Dolayısıyla Van Gölü'nün bu şekilde temizlenmesi ya da kirlenmesinin önüne geçilmesi bir turizm şehrine yapılmış çok büyük bir hizmet olacaktır."
Kaynak: AA