Van'da 593 Hizmet Aracına 'Takip Sistemi' Takılıyor

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 593 hizmet aracına yakıt, zaman ve iş gücü tasarrufu sağlamak amacıyla 'takip sistemi' takılmaya başlandı Yaklaşık 320 bin liraya mal olacak proje ile yılda 500 bin lira tasarruf sağlanması amaçlanıyor.

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 593 hizmet aracına yakıt, zaman ve iş gücü tasarrufu sağlamak amacıyla "takip sistemi" takılmaya başlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, hizmet araçlarının amaç dışı kullanımının önüne geçmek ve yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Dairesi Başkanlığı tarafından çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda, belediyenin araç filosuna kayıtlı 443 ve kiralama usulüyle çalıştırılan 150 araca takip cihazları yerleştiriliyor.

Araçların günlük veya dönemlik toplam kilometrelerinin de kaydedilebildiği uygulamada, detaylı raporlamalar sayesinde araç ve sürücüler üzerindeki denetim artırılacak.

Araçların çalınması veya kaybolması durumunda kolaylıkla bulunmaları ve kötü araç kullanımının önüne geçilebilmesinin de amaçlandığı uygulamada, trafik cezalarının azaltılması ve araçların periyodik muayeneleri, sigorta ve egzoz emisyon ölçümlerinin gecikmemesi hedefleniyor.

Makine İkmal Daire Başkanı Mucip Güven, hafta başından itibaren takip cihazlarının araçlara monte edilmeye başlandığını, çalışmanın kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.

Uygulamadaki temel amacın yakıt, zaman ve iş gücü tasarrufu sağlamak olduğunu belirten Güven, şunları kaydetti:

"Bu sistemimizi kontrol edebileceğimiz bir kontrol odamız olacak. Bu sayede hangi aracımız hangi saatte nerededir, hangi güzergahı takip ediyor, hız limiti nedir tüm bunları anlık olarak tek tuşla takip edebileceğiz. Sistemde acil durum butonu da yer akmakta. Bu buton sayesinde acil durumlarda şoförlerimiz merkeze çağrı bırakabilecek. Sistem bilgisayardan ve cep telefonundan kontrol edilebilecek. Çalışmada emeği geçen başta Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Murat Zorluoğlu ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Güven, cihaz alımlarının Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden gerçekleştirildiğini, sistem ve cihazların belediyeye yaklaşık 320 bin liraya mal olduğunu ve yılda 500 bin lira tasarruf sağlamayı planladıklarını bildirdi.
Kaynak: AA