'Tiroid Ameliyatlarında Ses Kısıklığı Riski Azaltılabilinir'

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayrullah Derici, tiroid ameliyatlarının sık uygulanan cerrahi girişimlerden birisi olduğunu, ’sinir monitorizasyonu’ tekniğiyle ameliyat sonrası oluşabilecek ses kısıklığı riskinin büyük oranda ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

'Tiroid Ameliyatlarında Ses Kısıklığı Riski Azaltılabilinir'
Prof. Dr. Hayrullah Derici tiroid hastalıklarının toplumda sık görüldüğünü, ultrasonografi eşliğinde gerçekleştirilen iğne biyopsisiyle tiroid kanserlerinin tanısının hızlı ve pratik bir şekilde konulabildiğini söyleyerek, tiroid cerrahisi tekniklerinde çok olumlu gelişmeler olduğunu aktardı.

“En sık uygulanan cerrahi girişimlerden birisi”

Tiroid nodülünde kanser teşhis edilmesi ya da kanser şüphesinin olması, tiroid nodülünün bazı belirtileri meydana getirmesi, hipertiroidin, kozmetik kusurun meydana gelmesi durumlarında tiroid cerrahisi uygulamak gerektiğini ifade eden Dr. Derici “Tiroid ameliyatında hastalığın durumuna göre tiroid bezinin bir lobunun tamamını ya da bezin tamamını almak gerekebilir. Tiroid ameliyatları sık uygulanan cerrahi girişimlerden birisidir. Ancak birtakım riskler içerir. Tiroid bezi ses sinirleri ile çok yakın komşuluk gösterir. Ameliyat sırasında bu sinirlerin zedelenme riski vardır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Derici uygulamalarında “sinir monitorizasyonu” tekniğiyle ameliyat sonrası oluşabilecek ses kısıklığı riskinin büyük oranda ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

İzmir Özel Can Hastanesi’nde görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayrullah Derici, birçok hastanın ses kısıklığı ve nefes darlığı gibi oluşabilecek sorunlar nedeniyle ameliyattan korktuğunu, bu sebeple gerekli tedaviyi alamadıklarını belirterek, “Kullandığımız özel cihazlar ile, özellikle ikincil girişim uygulanan tiroid ameliyatlarında sinirlerin bulunması oldukça kolaylaşmakta ve ameliyatın daha güvenli geçmesi sağlanmaktadır” dedi.

Sinir monitorizasyonunun, ameliyatta sinirin gözle görülmesi yönteminin alternatifi değil, tamamlayıcı bir yöntem olduğunu belirten Derici, özellikle ikincil cerrahilerde bu yöntemin çok faydalı olduğunu söyledi.



“Riskler azalıyor”

Ameliyatın bir diğer riski de ameliyat sırasında tiroid bezine yakın komşuluktaki paratiroid bezinin alınması olduğunu belirten Dr. Derici, “Paratiroid bezlerinin vücudun kalsiyum dengesinin sağlanmasında önemli bir rolü vardır. Ameliyat sırasında paratiroid bezleri görülmeli ve korunmalıdır” dedi.

Prof. Dr. Hayrullah Derici, tiroid ameliyatlarında görülenbu risklerin deneyimli bir cerrahi ekiple kolaylıkla aşılabileceğinin altını çizdi.
Kaynak: İHA