Suriyelilerin Türkiye'deki Yükseköğretime Katılımı Çalıştayı

İNGEV Başkanı Çakır: 'Eğitim Şart projesi kapsamında bir çağrı merkezi oluşturacağız. Bu çağrı merkezine Suriyeli öğrencilerin başvurmasını ve onları krediden başvurabilecekleri üniversitelere kadar birçok alanda yönlendirmeyi amaçlıyoruz'

İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) Kurucu Başkanı Vural Çakır, "Eğitim Şart" projesinde sunulan çözümler kapsamında bir çağrı merkezi oluşturulacağını belirterek, "Bu çağrı merkezine Suriyeli öğrencilerin başvurmasını ve onları krediden başvurabilecekleri üniversitelere kadar birçok alanda yönlendirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Avrupa Birliği desteğiyle, İNGEV, Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi iş birliğiyle yürütülen "Eğitim Şart" projesi kapsamında "Suriyelilerin Türkiye'deki Yükseköğretime Katılımı Çalıştayı", Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Çakır, çalıştayda yaptığı açıklamada, çatışma bölgesinden kaçıp gelenlerin okula ve öğrenime devam etmelerinin bir sorun olarak bu kişilerin karşılarında durduğunu dile getirerek, özellikle orta öğrenimden gelenlerin karşılaştıkları sorunları "denklik", "muhatap bulamama", "iki öğrenim sistemi arasındaki farklar" şeklinde sıraladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve kamu kurumlarının bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüğüne değinen Çakır, sivil toplum kuruluşlarının da söz konusu çalışmaları desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Çakır, şu anda orta öğrenimde 169 bin civarında Suriyeli öğrenci bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Dışarıda kalan öğrencilerin yüksek öğrenime katılmalarını sağlamak sosyal bir unsur. Entegrasyonun mutlaka sağlanması gerekiyor ki bu insanlar sokakta olmasın. Şu anda bizim yürüttüğümüz proje de yüksek öğrenime katılımı desteklemek ve sorunların çözümüne yönelik bir destek projesi. Proje kapsamında düzenlenen çalıştaya özel sektörden, vakıflardan ve kamudan katılım var. Burada hangi tür sorunların olduğunu ve sorunlara nasıl çözüm getirildiğini tartışacağız. Eğitim Şart projesi kapsamında bir çağrı merkezi oluşturacağız. Bu çağrı merkezine Suriyeli öğrencilerin başvurmasını ve onları krediden başvurabilecekleri üniversitelere kadar birçok alanda yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Suriyeli öğrenciler karşılaşabilecekleri bütün sorunlarla ilgili bilgileri alacak. Bu yönlendirmeleri yapanlar ve bilgileri verenler yine Suriyeli öğrenciler olacağı için de küçük de olsa bir istihdam olanağı sağlanacak. Çağrı merkezi 2 öğrenciyle başlayacak, talebin artmasına bağlı olarak geliştirmeyi planlıyoruz. Yüksek öğrenime geçişte dışarıda kalan grubun öğrenime katılmasını teşvik etmek ve özellikle Türkiye'ye entegrasyonlarını güçlendirmek gerekiyor. Aksi çok ciddi sokak sorunlarına yol açma potansiyeli taşıyor."

- "Türkiye'deki yabancı öğrencilerin yüzde 13,64'ünü Suriyeli"

Proje Koordinatörü Başak Tüzün de Türkiye'de lise çağında 169 bin, üniversite çağında 2016-1017 döneminde 15 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü kaydederek, son 2 yılda sayının 5 bin civarında artığını ve bu eğilimin devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Tüzün, 2018'de 20 bin Suriyeli öğrencinin Türkiye'de yüksek öğrenim gördüğünün varsayıldığını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Bunların yüzde 80'i lisans, yüzde 8'i yüksek lisans, yüzde 2'si doktora öğrencisi. Türkiye'deki yabancı öğrencilerin yüzde 13,64'ü Suriyeliler. Azerbaycanlılardan sonra en fazla yabancı öğrenci Suriyeliler. Türkiye'de yüksek öğrenimdeki Suriyeli öğrenciler 3 gruptan oluşuyor. Birinci grup, kriz nedeniyle öğretimini yarıda bırakarak Türkiye'ye gelenler. Bunlar yatay geçiş veya özel öğrencilik imkanıyla üniversitelerde eğitime başladı. İkinci grup ise 2011 sonrasında Türkiye'ye gelen lise öğrenimi gören ve üniversiteye girme aşamasında olan öğrencilerden oluşuyor. Üçüncü grup da diğer uluslararası öğrenciler gibi gerekli şartları sağlayarak Türkiye'de eğitime devam etmek isteyen öğrencilerden oluşuyor."

Yapılan bir araştırmaya göre, Suriyeli öğrencilerin yüzde 18'inin burs aldığına değinen Tüzün, burs alan öğrenci sayısının artmasıyla yüksek öğrenimde yer alan öğrenci sayısının da artacağını belirtti.
Kaynak: AA