DEİK İş Konseylerinde Ülke Bazlı Sisteme Geçiş Gerçekleştiriliyor

DEİK, her 2 yılda bir düzenlenen DEİK İş Konseyleri Olağan Seçimli Genel Kurulu’nu gerçekleştiriyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımları ile gerçekleştirilecek DEİK İş Konseyleri Genel Kurulu kapsamında İş Konseylerinin Başkan ve Yürütme Kurulu üyelerini belirlemek için seçimler yapılacak.

DEİK İş Konseylerinde Ülke Bazlı Sisteme Geçiş Gerçekleştiriliyor
32 yıldır Türk iş dünyasının dış ekonomik ilişkilerinde 6 bölgede faaliyetlerini yürüten, 136’sı ülke bazlı, 7’si sektörel ve özel amaçlı olmak üzere toplam 143 İş Konseyi ile bir platform rolü üstlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), yarın her 2 yılda bir düzenlenen DEİK İş Konseyleri Olağan Seçimli Genel Kurulu’nu gerçekleştirecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımları ile gerçekleştirilecek DEİK İş Konseyleri Genel Kurulu kapsamında İş Konseylerinin Başkan ve Yürütme Kurulu üyelerini belirlemek için seçimler yapılacak.

DEİK’in faaliyetlerini daha etkin ve odaklanmış şekilde sürdürebilmesi için üyelerin de desteği ile planlanan, bölgesel üyelikten ülke bazlı yapılanmaya dönüşüm süreci, 11 Ocak 2018 tarihli İş Konseyleri Genel Kurulu ile hayata geçiriliyor. DEİK Başkanı Nail Olpak, dönüşüm sürecin şu sözlerle değerlendirdi: “Artan gönüllülük ve sinerji bizleri daha güçlü kılacak. İnanıyorum ki, uygulamaya başladığımız bu strateji, ülke bazlı yapılanma ve İş Konseylerimizde yaşanan değişim ve yenilenme, sistemimize ciddi anlamda daha fazla dinamizm getirecektir ki, bu da faaliyetlerimize olumlu katkı yapacaktır. Unutmayalım ki, küresel ticaretin korumacı tedbirler ile baskılandığı bu dönemde, ihracata dayalı büyüme stratejisi ile hedeflerine ulaşmak üzere çalışan ülkemizin refahının artması için, ekonomik etki alanının genişlemeye devam etmesi gerekiyor. Hem yatırım çekmek, hem de stratejik yerlerde yatırım yapmak, çok daha önemli hale geliyor.”

Olpak’ın açıklamasına göre yeni sistem ile her üye, dilediği kadar İş Konseyi’ne üye olabiliyor. Bir temsilci, en fazla 3 İş Konseyinin Yürütme Kurulu’nda yer alabiliyor. Her üye, birden fazla temsilci belirterek, 3’ten fazla İş Konseyi’nin Yürütme Kurulu’nda da yer alabilmekte. Bir temsilci, en fazla bir İş Konseyi’nin Başkanlığına aday olabilmekte ve seçilebilmekte. Her İş Konseyi, ilerleyen dönemde aidatlarını ve bütçesini kendileri belirleyecek ve kendi bütçelerini, kendi amaçları doğrultusunda kullanabilecek.Yeterli üyeye sahip olamayan İş Konseyleri ise ortak gruplara alınacak ve faaliyetlerini kendi içlerinden seçilecek Bölge Koordinatör Başkan Yardımcısı altında yürütecek. Gruplamalar, 6’şar aylık olarak değerlendirilecek ve gruba giriş çıkışlar aynı aralıklarla revize edilecek. Yeni sistem ile İş Konseylerinde ilgili ülke özelinde üye sayısının artırımı hedefleniyor.

DEİK’in tüm Türk iş çevrelerine dair kapsayıcı olduğunu ifade eden Başkan Olpak, İş Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerinden beklentinin yeni dönemde daha rasyonel sonuçlar ile ölçüleceğini söyledi.

Kaynak: İHA