'Avro Bölgesi Ekonomisi Güçlü Şekilde Büyüyor'

Ifo, KOF ve ISTAT iş birliğiyle hazırlanan ekonomik görünüm raporunda, Avro Bölgesi ekonomisinin büyümeye devam ettiği belirtilirken, bölge ekonomisinin yılın birinci çeyreğinde yüzde 0,6, ikinci çeyreğinde ise yüzde 0,5 büyüyeceği öngörüldü Rapordan: “Büyümenin ana itici gücü özel yatırım oldu” “Enflasyonun 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,2'ye düşmesi bekleniyor”.

Avrupa'nın önemli ekonomi ve istatistik enstitüleri, Avro Bölgesi ekonomisinin güçlü şekilde büyümeye devam ettiğini ve ekonominin yılın birinci yüzde 0,6 ve ikinci çeyreğinde de yüzde 0,5 büyüyeceğini öngördü.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından, İsviçre Ekonomik Enstitüsü (KOF) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) iş birliğiyle Avro Bölgesi’nin ekonomik görünümüne ilişkin hazırlanan bir rapor yayımlandı.

Avro Bölgesi ekonomisinin güçlü bir şekilde büyüdüğü belirtilen raporda, 2018 yılının ilk ve ikinci çeyreklerinde sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 0,5’lik bir büyüme beklendiği bildirildi.

Raporda, 2017 yılının üçüncü çeyreğindeki yüzde 0,6’lık büyümenin ardından, bu oranın 2017 yılının dördüncü çeyreğinde aynı kalmasının beklendiği aktarıldı.

Yıllık bazda ise büyümenin 2017 yılında yüzde 2,4 düzeyinde olmasının beklendiği belirtilen raporda, 2018'in ilk çeyreğinde yıllık büyüme oranın 2,5 ve ikinci çeyrekte de 2,3 seviyesinde gerçekleşmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Özel yatırımların ve dış talebin büyümeye önemli katkı yaptığı vurgulanan raporda, “Büyümenin ana itici gücü özel yatırım oldu. Özel tüketim güçlü bir şekilde genişlemekte ancak 2017 yılının ilk yarısına kıyasla daha yavaş ilerliyor.” ifadeleri kullanıldı.

- Enflasyon tahminleri

Raporda, enflasyon tahminlerine de yer verildi. Enflasyonun 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 1,4 iken 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,2'ye düşmesinin beklendiği belirtilen raporda, “Bu, geçen kış mevsimindeki yüksek enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan baz etkilerinden kaynaklanmaktadır.” denildi.

Enstitülerin 2018 yılının ikinci çeyreğinde ise enflasyonun yüzde 1,4'e yükselmesini beklediği aktarılan raporda, söz konusu tahminlerin Brent petrolün varil fiyatının 67 dolar ve avro/dolar paritesinin 1,20 olacağı varsayımına dayandığı kaydedildi.

- Bölge ekonomisine yönelik riskler

Bölgedeki olası risklere de değinilen raporda, “Pek çok ülkedeki kırılgan bankacılık sektörleri, yüksek oranda takipteki krediler nedeniyle bir risk olarak kalmaya devam etmektedir ancak bu durum son zamanlarda istikrara kavuşma belirtileri gösterdi.” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca şirketler, tüketiciler ve finansal piyasalar tarafındaki çok güçlü bir hissiyat ortamının ekonomiye olumlu etki yapabileceği kaydedildi.

Kaynak: AA