UNICEF Açıklaması 'Yeni Yılın İlk Gününde Yaklaşık 386 Bin Çocuk Dünyaya Gelmiş Olacak'

UNICEF tarafından yapılan açıklamada yeni yılın ilk gününde yaklaşık 386 bin çocuğun doğacağı belirtildi. Bu çocukların yüzde 90’ından fazlası daha az gelişmiş bölgelerde dünyaya gelecek.

UNICEF’den yapılan açıklamaya göre, 2018 yılının ilk bebeği büyük olasılıkla Kiribati’nin Christmas Adası’nda, son bebeği ise ABD’de doğmuş olacak. Küresel ölçekte bakıldığında bu doğumların yarısından fazlası 9 ülkede gerçekleşecek; "Hindistan 69 bin 70, Çin 44 bin 760, Nijerya 20 bin 210, Pakistan 14 bin 910, Endonezya 13 bin 370, ABD 11 bin 280, Kongo Demokratik Cumhuriyeti 9 bin 400, Etiyopya 9 bin 20, Bangladeş 8 bin 370."

Yeni doğan pek çok bebek yaşarken, bazı bebeklerin ilk günü bile tamamlayamayacağı belirtildi. 2016 yılında, günlük tahminen 2 bin 600 çocuk hayata gözlerini açarken, bu bebekler doğduktan sonraki ilk 24 saat içinde yaşamını yitirdi. 2 milyon yeni doğan için de ilk hafta aynı zamanda yaşamın son haftası oldu. Hepsi birlikte alındığında 2,6 milyon çocuk doğumu izleyen ilk bir ay içinde hayatını kaybetti. Bu çocukların yüzde 80’inden fazlasının prematüre doğum, doğum komplikasyonları, sepsis ve zatüre gibi önlenebilir ve tedavi edilebilir nedenler yüzünden yaşamını yitirdiği ifade edildi.

UNICEF Sağlık Bölümü Şefi Stefan Peterson, “Bu yeni yılda UNICEF’in kararı her çocuğa bir saatten, bir günden, bir aydan daha fazlasını vermek. Hükümetlere ve ortaklara, geçerliliği kanıtlanmış, maliyeti düşük çözümlerle milyonlarca çocuğun yaşamını kurtarma uğraşına katılmaları çağrısında bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz 10 yılda dünya çocuk yaşatma alanında daha önce görülmemiş bir ilerlemeye tanık olunduğu belirtilirken, 5 yaşına gelemeden ölen çocuk sayısının yarı yarıya azalarak 2016 yılında 5,6 milyona düştüğü bildirildi.

Bu kazanımlara rağmen yeni doğanlarda sağlanan ilerlemenin daha yavaş olduğu belirtilen açıklamada, ilk bir ay içinde yaşamını yitiren çocukların 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin yüzde 46’sını oluşturduğu ifade edildi.

Gelecek ay UNICEF’in her anne ve her yeni doğan için maliyetine katlanılabilir ve kaliteli sağlık çözümleri talep eden ve bunun gereğini yapan küresel bir kampanya olarak Her Çocuk Hayatta girişimini başlatacağı bildirilirken, kampanya kapsamında öngörülenler arasında sağlık tesislerine sürekli temiz su ve elektrik sağlanması, doğumların vasıflı bir kişi nezaretinde gerçekleşmesi, göbek bağının dezenfekte edilmesi, bebeğin doğumu izleyen ilk saat içinde anne sütüyle beslenmesi, anne ve bebeği arasında tensel temas sağlanması yer almakta.

Peterson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi, dünyaya yeni gelen tüm çocukların 22’nci yüzyılı görme fırsatı bulmaları gereken bir döneme giriyoruz. Ancak ne yazık ki bu yıl dünyaya gelen çocukların hemen hemen yarısı bu fırsatı bulamayacak. Ocak 2018’de İsveç’te dünyaya gelen bir çocuk büyük olasılıkla 2100 yılına kadar yaşarken, Somali’de doğan bir çocuğun 2075 yılını görmesi düşük bir olasılıktır.”
Kaynak: İHA