AYESOB Başkanı Çetindoğan Açıklaması İşsizlik Sorununun Çözümü Mesleki Eğitimden Geçer

AYDIN – Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan ülkenin en önemli sorunları arasında yer alan işsizliğin mesleki eğitim ile çözülebileceğini söyledi.

AYESOB Başkanı Çetindoğan Açıklaması İşsizlik Sorununun Çözümü Mesleki Eğitimden Geçer
Türkiye’de aslında iş sorunu değil kalifiye eleman sorunu olduğunu belirten Başkan Çetindoğan, “Sadece Aydın’da Birliğimize kayıtlı 50 bin esnaf ve sanatkarımız var. Bu 50 bin esnaf ve sanatkarın da en büyük sıkıntısı çırak ve kalifiye eleman bulma sıkıntısıdır. Sadece Aydın’ı ele alır isek her esnaf ve sanatkar aradığı elemandan birini dahi bulsa bu da 50 bin ek istihdam demektir. Bu nedenle hükümetten 2018 yılında en büyük beklentilerimizden biri mesleki eğitime ağırlık vermesidir” dedi.

“Yurt sorunu çözülürse üretim ve ekonomi şaha kalkar”

AYESOB olarak yıllardır dillendirdikleri çırak sorununun çözümü için; Şehir merkezlerinde mesleki eğitim öğrencilerine yönelik yurtların yapılmasını istediklerini kaydeden Başkan Çetindoğan, “Maalesef taşrada oturup bir meslek edinerek hayata atılmak isteyen gençlerin çoğunluğu kalacak yer sıkıntısından dolayı meslek edinemiyor. Yaşanan bu sıkıntı özellikle sanayi esnafını son derece olumsuz etkilemeye başladı.

Bugün ülke genelinde kepenk kapatan esnaf ve sanatkarlar incelenirse iş yerlerinin ekonomik nedenlerden dolayı değil emekli olmuş bir ustanın mekanını devredecek yetişmiş genç bulamadığından dolayı kapattığı görülecektir. Birlik Başkanı olarak görüştüğüm tüm illerin başkanlarının aynı sıkıntıdan dertli olduğunu görüyoruz. Bu konuyu birçok defa yetkilere ilettik ama 2018 yılı girmeden tekrar iletiyoruz. İşsizlik sorununun çözümü için bu ülkede yapılacak en faydalı girişim mesleki eğitime ağırlık vermek ve mesleki eğitim almak isteyen gençlerin barınma sorununu çözmektir” dedi.

“Meslek lisesi mezunu olup iş arayan genç yok”

Ülke genelinde bir yanda iş arayan milyonlarca üniversite mezunu varken, diğer yanda meslek lisesi mezunu olup işsiz olan gençlerin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Başkan Çetindoğan, “Bugün İş ve İşçi Bulma Kurumları’ndaki kayıtlar incelenirse bu acı gerçekler daha net ortaya çıkacaktır. Üniversite mezunu olup asgari ücretle temizlik şirketlerinde çalışan ve iş arayan binlerce kişi olması, eğitim sistemimizde mesleki eğitime yönelmemiz gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Aydın’da elinde altın bileziği olup ta iş arayan gencimiz yok. Tam aksine şu anda yaklaşık 50 bin esnafımızın çırak ihtiyacı var” diye konuştu.

Kaynak: İHA