Altunyaldız Açıklaması 'Yerli Otomobil İle İlgili Çalışmalar Ve Şirket Kurma Süreci Devam Ediyor'

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin Ar-Ge tasarım, kalite, teknoloji ve yerli üretim alt yapısıyla yerli marka otomobil üretimine hazır olduğunu belirterek, "Türkiye uzun yıllardır kendi yerli otomobil markasını bu tecrübe üzerine inşa etmek istiyor ve artık bugün ortaya konulan irade ile bu yolda emin adımlarla ilerliyor. Özel sektör ve kamu bu işe stratejik bir bakış açısıyla bakıyor ve tam bir iradeye sahip" dedi.

Altunyaldız Açıklaması 'Yerli Otomobil İle İlgili Çalışmalar Ve Şirket Kurma Süreci Devam Ediyor'
AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, yerli otomobil ile ilgili çalışmaların ve şirket kurma sürecinin devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin otomotiv sektöründeki tecrübesi ve birikimi, küresel tedarik zincirine entegrasyonu ve dünya ihracatındaki yerinin önemli olduğunu ifade eden Altunyaldız, bu deneyimlerin çalışmaların olumlu sonuçlanmasında doğrudan etkili olacağını dile getirdi.

Otomotiv sektöründe Türkiye’nin Ar-Ge, tasarım, kalite, teknoloji ve yerli üretim alt yapısıyla yerli marka otomobil üretimine hazır olduğuna işaret eden Altunyaldız, "Türkiye uzun yıllardır kendi yerli otomobil markasını bu tecrübe üzerine inşa etmek istiyor ve artık bugün ortaya konulan irade ile bu yolda emin adımlarla ilerliyor. Özel sektör ve kamu bu işe stratejik bir bakış açısıyla bakıyor ve tam bir iradeye sahip" diye konuştu.

Yerli otomobili üretecek 5’li konsorsiyumun, otomotiv endüstrisinin bugünkü gelişmelerini ve gelecek perspektifini kapsayacak bir şekilde hem iç pazarı hem de küresel pazarı hedefleyen teknoloji, tasarım, üretim ve pazarlama altyapısı çalışmalarına hızlı şekilde başlaması gerektiğini anlatan Altunyaldız, 2019’da ilk otomobil prototipinin üretilmesinin, 2021’de ise otomobillerin trafiğe çıkmasının hedeflendiğini hatırlattı. Dünyada otomotiv sektörünün önemli bir teknoloji değişim kavşağında olduğuna dikkat çeken Altunyaldız, bu nedenle Türkiye’nin ilk yerli otomobilinin elektrikli olmasının doğru olacağını ifade etti.

Altunyaldız, şu an dünya sokaklarında dolaşan 1 milyar arabanın 2 milyonun elektrikli olduğuna dikkat çekti.

"Otomobil sektörü önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinde"

2025’te üretilen her arabadan yüzde 10’unun, 2040’ta ise yüzde 35-40’ının elektrikli olacağının öngörüldüğünü aktaran Altunyaldız, "Gelişmelere bakıldığında bu oranın yüzde 50’lere varabileceğini söyleyebiliriz. Dünya markaları 2025’ten sonra yapacağı her modelin elektrikli versiyonunu da piyasaya sürmeyi hedefliyor. 5 yıl sonra, piyasaya 120 civarında elektrikli araç modelinin çıkacağı öngörülüyor. Otomobil sektörü önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinde. Büyüyen, gelişen ve yeni modellere potansiyel vadeden bir fırsat penceresi var. İşte bu teknoloji ve tüketim kalıplarındaki değişim ve dönüşüm kavşakta, Türkiye olarak önemli bir atılım yapacağız. Otomotiv sektöründeki bu değişim sürecinde yarışa katılmayı bu sefer kaçırmayacağız. Bu yarışta Türkiye, rahatlıkla ortaya koyduğu irade ve organizasyon yapısı ve otomotivdeki alt yapısıyla ana aktörlerden biri olacaktır. Devletin iradesi var, finansman var, teknolojiyi yakalayacak yetenek ve yapı var, otomobil üretme ve pazarlama tecrübesi var. Artık Türkiye’nin yerli otomobil markasıyla dünyaya açılmaması için bir sebep yok. Elektrikli otomobil üretiminde, özgün bir tasarımla, düşük maliyetle ve elektrik depolama teknolojisindeki gelişmelerin takibiyle yarışa başlayan ve bugüne kadarki tecrübesini kullanan bir Türkiye, rahatlıkla bu yeni aşamada elektrikli araç üretiminde küresel bir başat aktör olabilir" diye konuştu.

Altunyaldız, komisyon olarak sektöre ve bakanlıklara katkı sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA