Varlık İçinde Yokluk Çeken Ülke Açıklaması Burkina Faso

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, etnik çeşitliliği, gelenekleri, sanat değerleri, çok sayıda kültürel etkinliklerinin yanı sıra doğası, kabile yaşamları, yeraltı kaynakları, timsah gölleri ve safari yapılabilecek hayvanat bahçeleri gibi birçok doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ülke, Afrika'nın en büyük altın üreticilerinden olmasına rağmen yoklukla mücadele ediyor Her yıl binlerce çocuğun çeşitli hastalıklardan hayatını kaybettiği, yaşayan çocukların yalın ayak gezdiği ülkede, kendilerine yardım eli uzatan Türkiye'ye ve Türk halkına ayrı bir sempati duyuluyor.

KAAN BOZDOĞAN - Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, etnik çeşitliliği, gelenekleri, sanat değerleri, çok sayıda kültürel etkinliklerinin yanı sıra doğası, kabile yaşamları, yeraltı kaynakları, timsah gölleri ve safari yapılabilecek hayvanat bahçeleri gibi birçok doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor.

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında bulunan Burkina Faso, 13 bölge ve 45 şehirden oluşuyor. Kayıtlara göre 18 milyonluk nüfusun yüzde 70'i Müslüman olan ülkenin Devlet Başkanlığı'nı, İlerleme İçin Halk Hareketi Partisi'nin (MPP) Genel Başkanı ve ülkenin en büyük kabilesi Mossi üyelerinden Roch Marc Christian Kabore yürütüyor. 2015 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde oyların yüzde 50'sinden fazlasını alarak göreve başlayan Kobare'nin Hristiyan olmasına rağmen din ayrımı yapmadan siyaset yaptığı belirtiliyor. 'Onurlu insanların yaşadığı anayurt' anlamına gelen Burkina Faso'da, Fransızca'nın yanı sıra 63 kabile dili konuşuluyor. Bu dillerden Moore, Fulfulde ve Dioula ülkenin resmi dilleri olarak anayasada yer alıyor. Para birimi CFA Frangı olan ülkede şehiriçi ulaşımı ağırlıklı olarak motosiklet ve bisiklet ile sağlanıyor.

Ülkedeki altın, fosfat, bakır ve magnezyum gibi yeraltı kaynaklarını Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ait şirket gün yüzüne çıkarmak için aralıksız çalışıyor. İnsanların yüzde 90'ının tarımsal çalışmalarla geçimini sağladığı ülke, Afrika'nın en büyük altın üreticilerinden olmasına rağmen altın rezervlerinden çıkarılan madenlerden ancak yüzde 10'a yakın pay alabiliyor. Varlık içinde yokluk çeken ülkenin rezervleri işleyebilecek milli şirketi bulunmuyor.

Burkina Faso'da Türkiye insani yardımlarıyla ön plana çıkıyor. Her yıl binlerce çocuğun çeşitli hastalıklardan hayatını kaybettiği, yaşayan çocukların yalın ayak gezdiği ülkede, kendilerine yardım eli uzatan Türkiye'ye ve Türk halkına ayrı bir sempati duyuluyor.

Burkina Faso'da özellikle kırsalda insanlar teknolojiden uzak ve dünyada olup bitenden habersiz yaşam sürüyor. Kırsalda elektrik olmadığı için buzdolabı dahil hiçbir beyaz eşya bulunmuyor. İnsanlar bu sebeple su ve besin ihtiyaçlarını doğadan ya da şehir merkezlerinden günlük karşılıyorlar. Kent genelinde koyun, keçi ve inek gibi birçok hayvanın domuzlarla aynı alanda otlatıldığı görülebiliyor.

Ülkede sanayi yatırımı bulunmazken, yöresel ürünler ve meşhur baharatlar bile çoğunlukla farklı ülkelerde işlenip kendilerine satılıyor.

Sıcak iklimin hakim olduğu ülke zaman zaman muson yağmurlarının etkisinde kalıyor. Birçok bölgede su kuyusu bulunmadığı için vatandaşlar kaplarda biriktirdikleri yağmur sularını içerek hayata tutunuyorlar. Mahrumiyet bölgelerinde su kuyularının yanı sıra insanların muayene olabilecekleri sağlık merkezleri, çocukların eğitim görebilecekleri okul binaları da bulunmuyor. Söz konusu bölgelerde yaşayan insanlar en yakın sağlık merkezi ya da okula gidebilmek için her gün onlarca kilometre yol yürümek durumunda kalıyor. Türkiye'deki çeşitli yardım kuruluşları ve hayırseverler söz konusu bölgelerde su kuyusu açtırmak, sağlık merkezi ya da okul binası inşa etmek için çalışma yürütüyor.

- Burkina Faso'da turizm

Turizm açışından pek tanınmayan ancak yılda yüz binlerce insanın ziyaret ettiği Burkina Faso'ya en çok Fransa ve Türkiye'den vatandaşlar geliyor. Fransızlar daha çok yeraltı kaynakları ve ticaret için ülkeyi ziyaret ederken, Türkiye'den gelenler ülkeler arası diyalog ve insani yardımlar için burada bulunuyor.

Ülkeye gelen turistler en çok timsah gölleri ve safari yapılabilen hayvanat bahçelerini ziyaret ediyor. Her yıl milyonlarca insanı ağırlayan timsah gölü ve hayvanat bahçelerinde bakıcıların gözetiminde hayvanlarla fotoğraf çektirilebiliyor. Turistler, timsahları belli bir ücret karşılığında tavukla besleyebiliyor, hayvanat bahçesinde de hayvanların fotoğrafını çekmek için belli bir ücret ödüyor. Buna rağmen ülkede turizmden elde edilen gelir bütçenin çok az miktarını karşılıyor.

Ayrıca, çalı çırpıdan ya da çamurdan yapılan evlerin yanı sıra derme çatma kurulan iş yerlerinin bulunduğu ülkede Fransız müziklerinin çaldığı gece kulüpleri de dikkat çekiyor.
Kaynak: AA